Δεν καταβάλλουν ενοίκιο τον Ιανουάριο οι κλειστές επιχειρήσεις

Δεν καταβάλλουν ενοίκιο τον Ιανουάριο οι κλειστές επιχειρήσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου τον Ιανουάριο περί τις 210.000 επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι τις 11 του τρέχοντος μηνός, ενώ τον Φεβρουάριο θα καταβάλουν μόνο το 20% του μισθώματος. 

Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) καλύπτοντας το 80% του μισθώματος του Ιανουαρίου. Τον Φεβρουάριο το κράτος θα καλύψει το 60% του μισθώματος και οι μισθωτές το 20%. Δηλαδή τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο οι ιδιοκτήτες θα απολέσουν το 20% του μηνιαίου μισθώματος.

Μικρότερη θα είναι η αποζημίωση για τα νομικά πρόσωπα-ιδιοκτήτες ακινήτων. Το κράτος θα καλύψει το 60% του μισθώματος τον Ιανουάριο και το 40% τον Φεβρουάριο. 

Παράλληλα και εξαιτίας της κατάστασης στην αγορά η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει τη μείωση του ενοικίου και για τις ανοιχτές επιχειρήσεις οι οποίες θα πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%. 

Το σημαντικό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι η αποζημίωση που θα λάβουν από το κράτος είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται. Στα αρνητικά είναι ότι θα καθυστερήσουν να λάβουν τα σχετικά ποσά. Σημειώνεται ότι το κράτος δεν έχει αποζημιώσει ακόμα τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Ποιες επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν ενοίκιο τον Ιανουάριο: 

• Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

• Οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.

• Οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

• Οι επιχειρήσεις του κλάδου του πολιτισμού όπως θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές.

• Οι επιχειρήσεις του κλάδου του αθλητισμού όπως γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα κ.ά.
 
Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων: 

• Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) που ενοικιάζουν επαγγελματικά ακίνητα και θα εισπράξουν μηδενικό ενοίκιο τον Ιανουάριο και μειωμένο κατά 80% ενοίκιο τον Φεβρουάριο, θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. 

Tο κόστος του ενοικίου επιμερίζεται κατά 80% στο κράτος τον Ιανουάριο και 20% στον εκμισθωτή. Τον Φεβρουάριο το κόστος επιμερίζεται κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στη μισθώτρια επιχείρηση. 

• Tα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν από το κράτος, για πρώτη φορά. Για τον Ιανουάριο που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια η κρατική αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος.

• Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή θα συνεχίσουν να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο και τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όχι όμως με έκπτωση 80% όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις αλλά 40% που ισχύει και σήμερα.  

• Οι επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να πλήττονται και τον Ιανουάριο και παραμένουν ανοιχτές θα έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση ενοικίου κατά 40%. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν την ίδια μείωση (κλειστές ή ανοιχτές). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή