Στο 1,5 δισ. η ζημία του ΤΧΣ από μετατροπή των CoCos της Πειραιώς

Στο 1,5 δισ. η ζημία του ΤΧΣ από μετατροπή των CoCos της Πειραιώς

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρος του μεταβατικού σχεδίου, που προβλέπει την κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και την επανιδιωτικοποίησή της εντός του 2021, αποτελεί η μετατροπή σε μετοχές των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Με τη μετατροπή και μέσω της έκδοσης 394,4 εκατ. νέων μετοχών, το Ταμείο καθίσταται πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, ελέγχοντας το 61,3% του μετοχικού της κεφαλαίου από 26,4%, ενώ περίπου στο μισό διαμορφώνεται πλέον η συμμετοχή των υπόλοιπων βασικών μετόχων, δηλαδή του Τζον Πόλσον που κατείχε το 9,13% των μετοχών της τράπεζας και του Αριστοτέλη Μυστακίδη που κατείχε το 5,12%.  

Η τιμή μετατροπής των CoCos έχει προσδιοριστεί στα 6 ευρώ ανά μετοχή και όπως σημειώνεται στην τελευταία δημοσιευμένη χρηματοοικονομική κατάσταση του Ταμείου, «το ακριβές ποσό της ζημίας θα προσδιοριστεί βάσει της τιμής της μετοχής κατά την ημερομηνία μετατροπής». Η εισαγωγή των νέων μετοχών αναμένεται την προσεχή εβδομάδα και η τελική ζημία που θα εγγράψει λογιστικά το ΤΧΣ, θα προσδιοριστεί με βάση το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας. Να σημειωθεί ότι το Ταμείο έχει αναθεωρήσει την εύλογη αξία των CoCos στο τέλος Ιουνίου στο 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. στα τέλη του 2019, και ως εκ τούτου η πρόσθετη ζημία εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ από την 1η Ιουλίου του 2020. Συνολικά η ζημία υπολογίζεται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ. Οι νέες μετοχές θα προστεθούν στα 436,6 εκατ. μετοχές που διαθέτει η τράπεζα και έτσι το σύνολο των μετοχών θα ανέλθει στα 831 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας την κεφαλαιοποίησή της λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο στο 1,241 ευρώ ανά μετοχή. 

Οπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η εξέλιξη του κεφαλαίου της τράπεζας θα ενισχυθεί σημαντικά, δεδομένου ότι: 

1. Θα συμπεριληφθεί η ονομαστική αξία του CoCo στα ενσώματα λογιστικά κεφάλαια και 

2. Από την εξοικονόμηση των τόκων του CoCo θα δημιουργούνται κάθε χρόνο επιπρόσθετα κεφάλαια CET1 της τάξης των 40 μονάδων βάσης ετησίως, δηλαδή 495 εκατ. ευρώ για τα τρία έτη έως το 2022, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας.

Η προσωρινή κρατικοποίηση της Πειραιώς αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που προβλέπει την εξυγίανσή της μέσω μιας νέας τιτλοποίησης ύψους 5-6 δισ. ευρώ που θα προστεθεί στις δύο τιτλοποιήσεις (Phoenix και Vega), συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, που υλοποιεί ήδη η τράπεζα. Η τράπεζα υλοποιεί παράλληλα την τιτλοποίηση ενός χαρτοφυλακίου ενήμερων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων στα 15 δισ. ευρώ. 

Το πρόγραμμα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων θα υποστηριχθεί από το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Πειραιώς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πώληση του δικτύου των POS σε ανεξάρτητη εταιρεία, ενέργεια η οποία θα της επιφέρει όφελος 300 εκατ. ευρώ, ανάθεση της διαχείρισης συμμετοχών έως 400 εκατ. ευρώ που έχει ο όμιλος σε εταιρείες που ενοποιεί στον ισολογισμό της, αποκομίζοντας όφελος 100 εκατ. ευρώ, την αναγνώριση το 2021 κερδών από ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι η ενίσχυση των κεφαλαίων με την έκδοση ομολόγων έως και 600 εκατ. ευρώ, εφόσον οι συνθήκες των αγορών το επιτρέψουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή