Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού το fund Reggeborgh

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού το fund Reggeborgh

Εχει αποστείλει ερωτηματολόγια σε «Ελλάκτωρ» και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «μάτι» της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα η διεκδίκηση του μετοχικού ελέγχου της «Ελλάκτωρ» από το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» κι έπειτα από σχετικές επιστολές που εστάλησαν προς την επιτροπή, έχουν σταλεί ερωτηματολόγια τόσο προς την «Ελλάκτωρ» όσο και προς τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία οι Ολλανδοί επενδυτές ελέγχουν ποσοστό της τάξεως του 30,2%.

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τα ερωτηματολόγια αυτά αφορούν θέματα όπως, για παράδειγμα, ποια είναι τα μέλη της διοίκησης, ποιο είναι το μετοχολόγιο, ποιες είναι οι συμμετοχές του κάθε ομίλου σε θυγατρικές εταιρείες κ.λπ. Το ζήτημα που διερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν αφορά δεσπόζουσα θέση στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά το αν προκύπτει ζήτημα από την οριζόντια κοινή ιδιοκτησία ανταγωνιστικών εταιρειών. Ειδικότερα, τα στελέχη της επιτροπής επιχειρούν να διαπιστώσουν κατά πόσον μπορεί να ασκηθεί σημαντική επιρροή στον κλάδο, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι διοικητικός έλεγχος από τη Reggeborgh Invest στη μία εκ των δύο εταιρειών.

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τις αρχές ανταγωνισμού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, προ διμήνου είχε πραγματοποιηθεί και διεθνές τηλεσυνέδριο, υπό την αιγίδα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, με θέμα «Κοινή ιδιοκτησία, αλληλοσυνδεόμενες διευθύνσεις και ανταγωνισμός». Ασφαλώς, εφόσον προκύψει σχετικό ζήτημα, θα μπορούσε να εκτροχιαστεί πλήρως η προσπάθεια της Reggeborgh να αποπέμψει το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο, προτείνοντας στους μετόχους μια νέα διοίκηση με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Αρη Ξενόφο, μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

Ανεξαρτήτως πάντως από την έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού, πηγές που πρόσκεινται στη Reggeborgh, αλλά και εντός των κόλπων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σημειώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα, με δεδομένο ότι η ολλανδική εταιρεία δεν ασκεί κανέναν έλεγχο στην εισηγμένη εταιρεία. Παρά το υψηλό ποσοστό συμμετοχής, η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει αμετάβλητη επί σειράν ετών, καθώς η Reggeborgh Invest δεν έχει ορίσει κανένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, ούτε καν ως ανεξάρτητο, χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες. Εχουν δηλαδή επιλέξει ένα μοντέλο «παθητικού επενδυτή», ο οποίος δεν συμμετέχει στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας και προφανώς ούτε και στη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα, κύκλοι που πρόσκεινται στη Reggeborgh προσθέτουν ότι πώς μπορεί να εγείρεται σήμερα ζήτημα ανταγωνισμού, τη στιγμή που η εταιρεία ελέγχει άμεσα ποσοστό που μόλις που ξεπερνά το 14% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» κι ενώ δεν συμμετέχει καν στη διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ; 

Η μάχη για τη διοίκηση

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες προβλέπεται να κορυφωθεί η μάχη ανάμεσα στην υφιστάμενη διοίκηση, που έχει και την υποστήριξη του εφοπλιστικού διδύμου των κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου, και στη Reggeborgh Invest. Οι πλοιοκτήτες, οι οποίοι έχουν καταστεί δυνητικοί κάτοχοι του 23,3% της «Ελλάκτωρ» (εφόσον ασκήσουν το σχετικό δικαίωμα για το 18,3% της εταιρείας, το οποίο λήγει στις 12 Ιανουαρίου), πρόκειται να αιτηθούν αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία, προσώρας, είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη 7 Ιανουαρίου. Στόχος τους είναι να προετοιμαστούν καλύτερα για να διεκδικήσουν την ψήφο των υπόλοιπων μετόχων. Με δεδομένο ότι στηρίζουν τη σημερινή διοίκηση υπό τον κ. Αν. Καλλιτσάντση, θεωρείται βέβαιο ότι η παράταση αυτή θα επισημοποιηθεί.

Αλλωστε, την τελευταία ημέρα του 2020 ανακοινώθηκε και η νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της «Ελλάκτωρ», όπου προστέθηκαν δύο νέα μέλη που τυγχάνουν της υποστήριξης και αποδοχής των κ. Καϋμενάκη-Μπάκου. Ο λόγος, για τον κ. Αλ. Εξάρχου, ο οποίος αποτελεί τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ακτωρ», και τον κ. Κωνσταντίνο Χατζηπαναγιώτη, ο οποίος εξελέγη ως ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος. Η έγκριση της συμμετοχής του κ. Εξάρχου στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου «Ελλάκτωρ» έχει και αυτή τον συμβολισμό της, καθώς αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στα πεπραγμένα του, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιοργάνωσης της «Ακτωρ». Τα νέα μέλη αντικατέστησαν τους παραιτηθέντες κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση και Μιχ. Κατούνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή