Εξέρχονται της κρίσης οι σκανδιναβικές χώρες

Εξέρχονται της κρίσης οι σκανδιναβικές χώρες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από σχεδόν ένα έτος πανδημίας, το κοινωνικό και πολιτικό μοντέλο των σκανδιναβικών χωρών αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην αντιμετώπισή της, ενώ οι χώρες βρίσκονται σε ένα βιώσιμο δρόμο εξόδου από την κρίση. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Οπως υπογραμμίζει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, είναι ήδη σαφές πως Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία κατέβαλαν μικρότερο οικονομικό κόστος για την πανδημία σε σύγκριση τόσο με την Ευρωζώνη όσο και με τη Βρετανία.  Επικρίθηκε ειδικότερα  ο τρόπος που επέλεξε να αντιμετωπίσει την πανδημία η Σουηδία, καθώς η αντίθεσή της στην καραντίνα και την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας περιόρισε τις απώλειες στην οικονομία, αλλά είχε μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

Ομοίως η μάχη της Δανίας κατά του κορωνοϊού κλιμακώθηκε στη μαζική σφαγή των μινκ που προκάλεσε ρίγη σε όλη την Ευρώπη.

Η γενικότερη εικόνα των σκανδιναβικών οικονομιών, ωστόσο, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ευημερία και ισχύ. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η ευρύτερη περιοχή της Σκανδιναβίας πληροί αυτή τη στιγμή τις προϋποθέσεις για να θεσπίσει ένα «παραγωγικό και βιώσιμο οικονομικό σύστημα στο οποίο θα συμμετέχει το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού».

Το σκανδιναβικό μοντέλο αποδεικνύεται εν ολίγοις ότι ήταν το πλέον αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μολονότι έχει προηγηθεί μια περίοδος των τελευταίων ετών στη διάρκεια των οποίων αμφισβητήθηκε εντόνως. Η αμφισβήτηση κορυφώθηκε μάλιστα το 2018, όταν σύμβουλοι του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ εξέφρασαν την άποψη ότι η περιοχή αποδεικνύει ότι «ο σοσιαλισμός οδηγεί σε υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου». 

Οι μικρές και ως επί το πλείστον εξαγωγικές χώρες της Σκανδιναβίας εφαρμόζουν ένα μείγμα πολιτικής με υψηλούς φόρους που διοχετεύονται στα ταμεία του κράτους και χρηματοδοτούν δημόσιες δαπάνες με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας και την αναβάθμιση της τεχνολογικής καινοτομίας. Στις σκανδιναβικές χώρες ισχύουν φορολογικοί συντελεστές από τους υψηλότερους στον κόσμο. Η υψηλή φορολογία υποστηρίζεται από πολύ μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων που θεωρούν ότι πρόκειται για έναν απολύτως απαραίτητο μηχανισμό με σκοπό τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας. Η υποστήριξη αυτή μεταφράζεται πρακτικά σε μια σταθερή φορολογική βάση για αυτό και οι σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν επίπεδα δημοσίου χρέους που είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.
Και τα χαμηλά επίπεδα χρέους ήταν αυτά που επέτρεψαν στις σκανδιναβικές χώρες να εισέλθουν στην τελευταία αυτή κρίση σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, με μεγάλα αποθέματα συναλλαγματικών διαθεσίμων και κεφαλαίων γενικώς και μεγάλη δυνατότητα για αυξημένες δημόσιες δαπάνες.

Στη Σουηδία οι πτωχεύσεις το 2020 παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή