Δικαίωση της ΕΤΕ από τον Αρειο Πάγο

Δικαίωση της ΕΤΕ από τον Αρειο Πάγο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκτή έκανε ο Αρειος Πάγος την επιχειρηματολογία της Εθνικής Τράπεζας στην αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει προκειμένου να υπάρξει άμεση δικαστική κρίση για το θέμα του λογαριασμού επικουρικής ασφάλισης ΛΕΠΕΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η τράπεζα ουδέποτε είχε αναλάβει να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ, ούτε είχε εγγυηθεί το ύψος των ποσών των επικουρικών συντάξεων, και ότι η μόνη υποχρέωση που έχει συνίσταται στην καταβολή των εργοδοτικών εισφορών της. Με τον τρόπο αυτόν, ο Αρειος Πάγος δικαίωσε την τράπεζα ως προς το θέμα της ρητής επιφύλαξης αυτής περί αποκλεισμού κάθε δέσμευσής της για το μέλλον ως προς τη χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ. Υπενθυμίζεται πως λύση στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ είχε δώσει τροπολογία που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2020, με την οποία η τράπεζα υποχρεώθηκε να καταβάλλει ετησίως εισφορά 40 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024, απαλλάσσοντάς την από ένα κόστος 200 εκατ. ευρώ που θα καλείτο να εγγράψει εμπροσθοβαρώς στα αποτελέσματα της χρήσης 2019.

Παράταση προθεσμιών για φορολογικές υποχρεώσεις 

Η πανδημία ανάγκασε την ΑΑΔΕ να παρατείνει μια σειρά από προθεσμίες φορολογικών υποχρεώσεων που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου. Πλέον οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις να πληρώσουν ύστερα από ένα δίμηνο τους αναλογούντες φόρους. Συγκεκριμένα, παρατείνονται έως την 26η Φεβρουαρίου 2021 μεταξύ των άλλων οι τροποποιητικές δηλώσεις, για ποσά αγροτικών επιδοτήσεων, οι τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά προηγουμένων ετών, οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου.

Πώς άλλαξε θέση η διοίκηση της «Ελλάκτωρ»

Μπορεί σήμερα η εξαγορά ποσοστού της «Ελλάκτωρ» από το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest να βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της Επ. Ανταγωνισμού, με τις «ευλογίες» της υφιστάμενης διοίκησης, ωστόσο, πριν από λίγους μήνες η είσοδος των Ολλανδών χαιρετιζόταν ως «ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εταιρείας» από την ίδια διοίκηση. Ηταν η περίοδος κατά την οποία οι τότε μεγαλομέτοχοι βρίσκονταν σε συζητήσεις με τη Reggeborgh για την πώληση του ποσοστού τους. Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων άλλαξαν άποψη.

Το κτηματολόγιο ως ψηφιακό έργο 

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης περνάει μία ακόμη δύσκολη αποστολή της δημόσιας διοίκησης, αυτή της επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης του κτηματολογίου που «σέρνεται» εδώ και δεκαετίες. Για τον σκοπό αυτόν, υφυπουργός αρμόδιος για τα Ψηφιακά Εργα και το Κτηματολόγιο ορίστηκε ο Γιώργος Στύλιος, του οποίου τα καθήκοντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση των απαιτούμενων ψηφιακών ενεργειών, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών του κτηματολογίου. Η χάραξη της πολιτικής, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ το πρακτικό – πληροφοριακό σκέλος θα περιέλθει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ολα αυτά σε αναμονή του σχετικού ΦΕΚ διορισμού του κ. Στύλιου.

Καινοτόμοι εφαρμογές στην καθημερινή ζωή

Ενα διαδικτυακό, διαδραστικό, ενημερωτικό, αλλά και ψυχαγωγικό συνέδριο διοργανώνει η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για όσους ενδιαφέρονται για τις εφαρμογές της έρευνας και της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή. Η αντιπροσωπεία καλεί τους ενδιαφερομένους να συνδεθούν τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, στο EuandU για να δουν καινοτόμους ιδέες που ξεκίνησαν από το ερευνητικό εργαστήριο και έγιναν επιτυχίες στην αγορά. Ομιλητές θα είναι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς (φωτ.), η επίτροπος για την Καινοτομία και την Ερευνα Μαρίγια Γκάμπριελ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας. Το συνέδριο θα δώσει μια ευκαιρία να μάθουν οι συμμετέχοντες την εμπειρία νέων ερευνητών και να γνωρίσουν από πρώτο χέρι πώς είναι να εργάζεσαι σε ερευνητικά κέντρα και να δημιουργείς καινούργια πράγματα στους τομείς του μέλλοντος: την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την ιατρική και βιοϊατρική έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή