Με πτώση 1,05% έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με πτώση 1,05% έκλεισε το Χρηματιστήριο

Στις 813,62 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στα 57,65 εκατ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου την Τρίτη, με την αγορά να κλείνει τελικά πάνω από τα επίπεδα των 810 μονάδων, από τα οποία είχε υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, στήριξη στην αγορά έδωσαν οι μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, του ΟΤΕ και της Πειραιώς, ενώ πιέστηκαν οι τίτλοι της Εθνικής, της Alpha Bank και της Viohalco.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 813,62 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,05%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 807,02 μονάδες (-1,85%).
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 57,65 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 36.022.588 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,43%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΤΕΡΝΑ Eνεργειακής (+1,62%), του ΟΤΕ (+0,82%), της Πειραιώς (+0,73%) και της «Μυτιληναίος» (+0,56%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-4,53%), της Alpha Bank (-3,54%), της Viohalco (-3,51%) και της Aegean Airlines (-3,05%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (+3,83%) και των Τηλεπικοινωνιών (+0,76%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-3,44%) και των Τραπεζών (-2,82%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η MIG και η Eurobank διακινώντας 9.934.579 και 6.810.569 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 9,187 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 7,674 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 44 μετοχές, 69 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: SATO +19,57% και ΑΝΕΚ +12,90%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εκδόσεις Λιβάνη -9,09% και Λανακάμ (Κ) -7,86%.

Νευρικότητα επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές 

Μεικτές τάσεις  επικράτησαν χθες στα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με την Ευρώπη να παρακολουθεί το νέο και αυστηρότερο lockdown της Βρετανίας, που εν μέσω Brexit αντιμετωπίζει επιθετικότατο νέο κύμα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, στην αγορά της Wall Street το κλίμα ήταν τεταμένο εν αναμονή των εξελίξεων στην πολιτεία της Τζόρτζια, καθώς η έκβαση της ψηφοφορίας μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τα περιθώρια που θα έχει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ώστε να προωθήσει τις επιλογές του στην οικονομική πολιτική.

Η άνοδος που σημείωσαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών Royal Dutch Shell και BP έδωσε ώθηση στον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με κέρδη 0,61%.

Είχε προηγηθεί άνοδος των τιμών του πετρελαίου στη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του κόσμου για ενδεχόμενη συντονισμένη μείωση της παραγωγής τους. Αργά το βράδυ, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 49,60 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 52,83 δολάρια το βαρέλι.

Η ανησυχία για την έκβαση της ψηφοφορίας στην πολιτεία της Τζόρτζια επηρέασε αρνητικά και τις ευρωπαϊκές αγορές. Υποχώρησαν μετοχές εταιρειών που θεωρούνται παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια, όπως οι εταιρείες κοινής ωφελείας, παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά και οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών.

Ανοδικά κινήθηκαν, αντιθέτως, οι μετοχές των μεγάλων αλυσίδων λιανικής Marks and Spencer, Morrisons και Tesco, ενώ η γερμανική βιομηχανία μικροεπεξεργαστών Dialog Semiconductor PLC σημείωσε άνοδο 3,7%. Το γενικότερο κλίμα προβληματισμού οδήγησε, πάντως, σε υποχώρηση 0,55% τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραψε απώλειες 0,49%.  Την ίδια ώρα, στη Wall Street κινούνταν ανοδικά οι σημαντικότεροι δείκτες με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 0,30% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να καταγράφει κέρδη 0,24%. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, πως η αμερικανική οικονομία θα παρατείνει και μέσα στο 2021 το χειρότερο έτος που έχει γνωρίσει μετά το 2016 εν μέσω μεγάλης αστάθειας και αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή