Στην ίδρυση τριών θυγατρικών εταιρειών προχωράει ο όμιλος ΟΤΕ

Στην ίδρυση τριών θυγατρικών εταιρειών προχωράει ο όμιλος ΟΤΕ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ, μέσω της δημιουργίας τριών νέων θυγατρικών εταιρειών, ενέκρινε, πρόσφατα, το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, το τμήμα εποπτείας εισηγμένων του αρμόδιου υπουργείου ενέκρινε με απόφασή του την απόσχιση κλάδων των εταιρειών ΟΤΕ και Cosmote και την απορρόφησή τους από τις εταιρείες «Γερμανός», «Cosmote e-Value» και «Cosmote Technical Services», κατ’ εφαρμογήν της στρατηγικής αναδιάρθρωσης την οποία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ είχε περιγράψει, για πρώτη φορά, στα μέσα Ιανουαρίου του 2020.

Η έγκριση του τμήματος εποπτείας εισηγμένων, που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης, κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων βάσει της οποίας είχε δοθεί το πράσινο φως για την απόσχιση των τριών κλάδων.

Οπως έχει αναφέρει ο κ. Τσαμάζ, ο ΟΤΕ της επόμενης δεκαετίας θα στηριχθεί σε τρεις πυλώνες: στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ψηφιακές ανάγκες των πελατών, στις υποδομές με επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (Fiber to the Home, 5G) και στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών. Η εισηγμένη δρομολογεί μέσα στα επόμενα χρόνια επενδύσεις 2 δισ. ευρώ, ενώ κατέβαλε, πρόσφατα, 123 εκατ. ευρώ για την απόκτηση φάσματος συχνοτήτων 5G.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ύστερα από την απόσχιση των κλάδων, εισφέρεται στη «Γερμανός» το δίκτυο καταστημάτων του ΟΤΕ και της Cosmote, όπως και το προσωπικό.

Η εταιρεία, που ελέγχουν με 95,61% και 4,39% η Cosmote και ο ΟΤΕ, αντιστοίχως, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει αύξηση των εσόδων από την εμπορική της δραστηριότητα. Ακόμη θα δύναται «να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου βελτιώνοντας την εμπειρία που προσφέρει στους πελάτες της με στόχο τη διεύρυνση του πελατολογίου της και την ενίσχυση του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος στην ελληνική αγορά», όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση επί του σχεδίου σύμβασης διασπάσεων. Η «Γερμανός» είχε εμφανίσει το 2019 κύκλο εργασιών ύψους 302 εκατ. ευρώ από πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσίες.

Η Cosmote e-Value απορροφάει τους κλάδους εξυπηρέτησης πελατών-customer service του ΟΤΕ και της Cosmote, με τα δύο σχήματα να συμμετέχουν με 7,17% και 7,66%, αντιστοίχως στην εταιρεία. Το υπόλοιπο 85,17% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmote e-Value ελέγχει η «Γερμανός». Η ενοποίηση των μονάδων εξυπηρέτησης και τηλεπωλήσεων πελατών έχει ως στόχο την περαιτέρω διεύρυνση των επιχειρηματικών συμφωνιών για παροχή προηγμένων υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου (Contact Center) σε τρίτους εκτός ομίλου ΟΤΕ. Στο υφιστάμενο πελατολόγιο της Cosmote e-Value ανήκουν, μεταξύ άλλων, η Attica Group, ο ΔΕΔΔΗΕ, η Info Quest και η ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Η Cosmote Technical Services, με αντικείμενο την παροχή τεχνικών και επιχειρηματικών λύσεων, ελέγχεται από τον ΟΤΕ και την Cosmote σε ποσοστό 85,54% και 14,46% αντιστοίχως. Με την ανάπτυξη δικτύου πέμπτης γενιάς να είναι σε εξέλιξη και τη ζήτηση για σχετικές υπηρεσίες (π.χ. «έξυπνο σπίτι») να αυξάνεται, η εταιρεία προβλέπει στη ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της, έχοντας, κατά το παρελθόν, υλοποιήσει έργα, όπως το FFTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) ή την ανάπτυξη του δικτύου 4G.

Σημειώνεται ότι τις νέες θυγατρικές στελεχώνουν πάνω από 5.000 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στους κλάδους που έχουν αποσχιστεί, έχοντας διατηρήσει τους ίδιους όρους και δικαιώματα εργασίας που προβλέπουν οι υφιστάμενες συμβάσεις τους, όπως έχουν διευκρινίσει κατά το πρόσφατο παρελθόν στελέχη του ΟΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή