Επεκτατική και φέτος η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών

Επεκτατική και φέτος η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2021 οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν επεκτατική νομισματική πολιτική, αν και εκτιμάται πως η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει από την ύφεση της πανδημίας. 

Σχετική έρευνα του Bloomberg καταλήγει στο συμπέρασμα πως καμία από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του δυτικού κόσμου δεν θα αυξήσει φέτος τα επιτόκια. Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Μεξικό ίσως προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, ενώ Αργεντινή και Νιγηρία αναμένεται να το αυξήσουν.

Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να διασφαλίσουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους προτού αρχίσουν καν να εξετάζουν την επιβολή πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας με παράλληλη την υψηλή ανεργία και τον αναιμικό πληθωρισμό τις αποθαρρύνουν.

Federal Reserve. Εισέρχεται στο 2021 με επιτόκια 0,25% και το πόδι στο γκάζι για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Ο πρόεδρός της, Τζ. Πάουελ, βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ» χάρη στα εμβόλια, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν θα βιαστεί να διακόψει τη στήριξη στην οικονομία. Θα διατηρήσει τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα μέχρι τουλάχιστον το 2023 και θα εξακολουθήσει να αγοράζει ομόλογα αξίας τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως.

ΕΚΤ. Με επιτόκιο σε αρνητικό πρόσημο στο -0,5% αύξησε τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα αγορών ομολόγων σε 1,85 τρισ. ευρώ και το παρέτεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Η επέκταση κατά 500 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο έτυχε γενικής υποστήριξης, επειδή η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως δεν είναι απαραίτητο να δαπανηθεί όλο το ποσό.

Τράπεζα της Ιαπωνίας. Με επιτόκια επίσης σε αρνητικό έδαφος, στο -0,1%, αναμένεται να τα διατηρήσει αμετάβλητα, αλλά αναζητεί τρόπους να περιορίσει τις παρενέργειες της αναπτυξιακής αυτής πολιτικής και των μέτρων στήριξης που αποφάσισε εν μέσω της πανδημίας.

Τράπεζα της Αγγλίας. Αναμένεται επίσης να διατηρήσει το επιτόκιό της στο 0,1%, αλλά ενδέχεται να το συμπιέσει για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος. Ολα θα εξαρτηθούν από την πορεία της βρετανικής οικονομίας που ήδη πλήττεται από το Brexit.

Λαϊκή Τράπεζα Κίνας. Στον αντίποδα των δυτικών οικονομιών διατηρεί βασικό επιτόκιο στο 3,85%, αλλά έχει μειώσει από το 3,25% στο 2,95% το επιτόκιο των δανείων που χορηγεί στις τράπεζες της χώρας. Εχει επίσης μειώσει το ύψος των αποθεματικών κεφαλαίων που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες, αλλά η πολιτική της είναι πολύ λιγότερο αναπτυξιακή συγκρινόμενη με άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Τράπεζα της Ινδίας. Με επιτόκιο 4% ο διοικητής της έχει διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η νομισματική της πολιτική θα παραμείνει αναπτυξιακή το μεγαλύτερο μέρος του 2021, αλλά δεν είναι τόσο σίγουρο. Δέχεται κατακλυσμό εισροών ξένου κεφαλαίου, αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και άνισες προοπτικές ανάπτυξης. Πρέπει, έτσι, να ελέγξει το πλεόνασμα ρευστότητας που απειλεί να οδηγήσει στα ύψη τον πληθωρισμό.

Τράπεζα της Βραζιλίας. Με επιτόκιο 2% ενδέχεται να ανακαλέσει σύντομα την υπόσχεσή της πως θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για το εγγύς μέλλον, καθώς αναμένεται να αυξηθεί ο πληθωρισμός.

Τράπεζα της Ρωσίας. Με επιτόκιο 4,25% διέκοψε τον Σεπτέμβριο τη συνεχή χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής όταν κατέρρευσε το ρούβλι, οδηγώντας σε εκτίναξη του πληθωρισμού. Τον Δεκέμβριο η πρόεδρος Ελβίρα Ναμπιουλίνα, προειδοποίησε πως δεν είναι τόσο πιθανή η περαιτέρω χαλάρωση δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή