Επιτροπή Πισσαρίδη: «Μάχη» με τα συμφέροντα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Επιτροπή Πισσαρίδη: «Μάχη» με τα συμφέροντα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν μετατρέψει το ασφαλιστικό της σύστημα σε κεφαλαιοποιητικό, μειώσει τους φόρους σε ποσοστό άνω του 20% και απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τις επενδύσεις μέσα σε 3 χρόνια και να μειώσει την ανεργία στο 6% μέχρι το 2030. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει εμμέσως πλην σαφώς στο «Money Review» ο καθηγητής στο London School of Economics Δημήτρης Βαγιανός, βασικό μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων που εκπόνησε την πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, προειδοποιεί: Οι αλλαγές στο DNA της δημόσιας διοίκησης και η είσοδος νέων παικτών στην αγορά θα προκαλέσουν τις ισχυρότερες αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εισηγείται η Επιτροπή Πισσαρίδη.

Είπε στο MR: 

Πορεία του ΑΕΠ: Η Ελλάδα είναι σε θέση να πετύχει ετήσια ανάπτυξη στο 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια: 1% από την αύξηση της απασχόλησης – 1% από την αύξηση της παραγωγικότητας – 1,5% από την αύξηση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού ανά εργαζόμενο.

Επενδύσεις: Με ώθηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους, μπορούν από 9,5% στο 17,5% του ΑΕΠ μέσα σε 3 χρόνια. Μισές δημόσιες, μισές ιδιωτικές.

Τουρισμός: Θα ανακάμψει σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που βρισκόταν πριν από την πανδημία. Η πλήρης επάνοδος θα είναι σταδιακή.

Παραγωγική διάρθρωση: Η μεταποίηση «μπροστάρης» στην αύξηση του ΑΕΠ, με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Κρύβονται ευκαιρίες στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και στην αιολική ενέργεια.

Φόροι και εισφορές: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και φοροελαφρύνσεις άνω του 20%, ιδίως στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Πολιτικό κόστος: Συνοδεύει τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη αλλά και τον ανταγωνισμό στην αγορά, όπου υπάρχουν λίγα αλλά ισχυρά συμφέροντα Χρηματοδότηση: Απαραίτητη η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς με καλύτερη διακυβέρνηση και εποπτεία. Ειδάλλως, θα παραμείνουν μικρές οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Η Επιτροπή Πισσαρίδη έκανε μια πρόταση, όμως η κυβέρνηση θα αποφασίσει. Πρόκληση για τους εμπειρογνώμονες να φέρουν τις πολιτικές στα μέτρα της Ελλάδας και να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες.

Παρακολουθήστε το βίντεο της συνέντευξης στο moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πού «κολλάνε» οι αιτήσεις του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ»

Πού πάνε τα δάνεια των τραπεζών;

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή