Στις 27 Ιανουαρίου η συνέλευση της «Ελλάκτωρ»

Στις 27 Ιανουαρίου η συνέλευση της «Ελλάκτωρ»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση του ομίλου «Ελλάκτωρ», καθώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, περί αναβολής της για την 27η Ιανουαρίου. 

Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε τόσο από την πλευρά της Invesco, ως κατόχου ποσοστού άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου (πρόκειται για το «όχημα» των εφοπλιστών κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου), όσο και από την Pemanoaro, κάτοχο ποσοστού της τάξεως του 20%, η οποία, προσώρας, παραμένει υπό τον έλεγχο των αδελφών Καλλιτσάντση. Με δεδομένο λοιπόν ότι το 1/3 των παριστάμενων μετόχων αιτήθηκαν αναβολή, το σχετικό αίτημα εγκρίθηκε. Σημειωτέον ότι συμμετοχή είχαν δηλώσει μέτοχοι που εκπροσωπούν το 75% του μετοχικού κεφαλαίου.

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να μεταθέσει και τη διαδικασία για την εξαγορά του 18,3% των μετοχών της Pemanoaro από την Invesco. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η πλευρά των εφοπλιστών διατηρεί το δικαίωμα για την εξαγορά του παραπάνω ποσοστού έναντι τιμής 1,3 ευρώ ανά μετοχή μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου. Ωστόσο, όπως φαίνεται, μέχρι τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η απόκτηση του εν λόγω ποσοστού, διαψεύδοντας προγενέστερες εκτιμήσεις ότι το εν λόγω δικαίωμα είναι πιθανό να μεταφερθεί για μετά τη γενική συνέλευση, ώστε να μπορούν οι εφοπλιστές να υπαναχωρήσουν, σε περίπτωση που τελικά δεν επικρατήσουν στη μάχη μετόχων με τη Reggeborgh Invest. Αλλωστε, η τιμή κτήσης των μετοχών αυτών κρίνεται εξαιρετικά επωφελής για την Invesco, με δεδομένο ότι η μετοχή της εισηγμένης τελεί υπό διαπραγμάτευση πέριξ του 1,6-1,7 ευρώ.

Ως εκ τούτου, οι επόμενες τρεις εβδομάδες μέχρι τη γενική συνέλευση θα είναι κρίσιμες, στο πλαίσιο της προσπάθειας των εφοπλιστών να πείσουν τους υπόλοιπους μετόχους, ώστε να συνταχθούν μαζί τους (και με την υφιστάμενη διοίκηση) και να αποτρέψουν την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, με βάση την πρόταση του ολλανδικού επενδυτικού fund και άλλων μετόχων. Το αν θα το κατορθώσουν, θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως η στάση που θα τηρήσουν τα λιγοστά ξένα χαρτοφυλάκια που παραμένουν ενεργοί μέτοχοι της «Ελλάκτωρ», αλλά και οι μικρομέτοχοι.

Από την άλλη πλευρά, η Reggeborgh Invest εμφανίζεται αισιόδοξη ότι έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εξασφαλίσει τις προτεινόμενες αλλαγές. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το ποσοστό που ελέγχει, άμεσα και έμμεσα, προσεγγίζει πλέον το 40%. Υπενθυμίζεται ότι πέραν του άμεσου ποσοστού της τάξεως του 14,17% που ελέγχει ήδη, διατηρεί και δικαίωμα απόκτησης του 12,5% του κ. Λ. Μπόμπολα, ανεβάζοντας έτσι τη συμμετοχή της σε περίπου 26,7%.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την 27η Ιανουαρίου, αμφότερες οι πλευρές αναμένεται να κορυφώσουν τις διεργασίες προσεταιρισμού περισσότερων μετόχων. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αναμένονται και παρουσιάσεις, όπου θα αναλύεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της κάθε πλευράς. Η Invesco βέβαια υποστηρίζει το σημερινό διοικητικό συμβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι ενστερνίζεται τόσο το εν εξελίξει πλάνο διάσωσης της «Ακτωρ» όσο και τη στρατηγική στόχευση σε έργα παραχώρησης και στις ΑΠΕ. Αυτό που δεν είναι ακόμα γνωστό είναι το πλάνο της Reggeborgh Invest, η οποία θα πρέπει να παράσχει και διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση της αυτοτέλειας της «Ελλάκτωρ» ή έστω της διατήρησης του κατασκευαστικού της μηχανισμού. Μέχρι σήμερα, αυτές οι δεσμεύσεις έχουν δοθεί μεν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με άλλους μετόχους, όχι όμως και δημόσια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή