Ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 5% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021

Ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 5% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το β΄ εξάμηνο του έτους προβλέπει η Eurobank, καθώς ευελπιστεί πως η βελτίωση των καιρικών συνθηκών την άνοιξη και οι μαζικοί εμβολιασμοί θα έχουν καλύψει μία κρίσιμη μάζα του πληθυσμού και θα δώσουν ώθηση στην καταναλωτική και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. 

Στη μηνιαία έκθεσή της με τίτλο «2021: Προοπτικές ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας», η Eurobank εκτιμά πως για το σύνολο του έτους, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό της τάξεως του 5%, μετά την πτώση 3,8% το 2020. Θα επιστρέψει, έτσι, στο προ πανδημίας επίπεδο μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, οι απώλειες θέσεων στην παγκόσμια αγορά εργασίας θα ανακτηθούν σταδιακά, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει, το 2021, σε υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. 

Οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να παραμείνουν περιορισμένες το 2021, καθώς τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η παρατεταμένη αβεβαιότητα για τα μελλοντικά εισοδήματα και, κατά συνέπεια, η ενδεχόμενη «προληπτική» αποταμίευση των νοικοκυριών σε επίπεδα υψηλότερα από τα προ πανδημίας, εξακολουθούν να επηρεάζουν την πορεία των τιμών.

Σημαντική θα είναι η αύξηση του παγκόσμιου δημοσίου χρέους –από τα ήδη υψηλά προ κρίσης επίπεδα σε ορισμένες χώρες– εξαιτίας των προγραμμάτων δημοσιονομικής στήριξης. Επομένως, η μείωση του δημοσίου χρέους θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τις εθνικές αρχές μόλις ξεπεραστεί η πανδημία ως προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης.

Στις ΗΠΑ, το τρίτο κύμα της πανδημίας και η νέα επιβολή περιοριστικών μέτρων σε πολλές πολιτείες αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Εντούτοις, από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, οι μαζικοί εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό και το νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 900 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο αναμένεται να επιδράσουν σημαντικά στον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Οσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023 έως ότου καταγραφεί σημαντική πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού και στην αγορά εργασίας. Συνολικά, o ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ αναμένεται να επιταχυνθεί κατά 3,8% το 2021, μετά εκτιμώμενη πτώση της τάξεως του 3,5% το 2020.

Στην Ευρωζώνη αναμένονται άνισοι ρυθμοί ανάκαμψης που θα αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο της κρίσης στα συστήματα δημόσιας υγείας, την αυστηρότητα και το χρονοδιάγραμμα των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, το μέγεθος και τη σύνθεση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, καθώς και την τομεακή σύνθεση του ΑΕΠ κάθε χώρας. 

Η Γερμανία αναμένεται να καταγράψει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 4%, χαμηλότερο από τον μέσον όρο της Ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα της ηπιότερης συγκριτικά ύφεσης το 2020. Η Ισπανία και η Ιταλία, έπειτα από βαθιά ύφεση το 2020, κυρίως λόγω των πιο φειδωλών δημοσιονομικών πακέτων και του ιδιαίτερα υψηλού βαθμού εξάρτησης από τον τουρισμό, το 2021 αναμένεται να παρουσιάσουν ρυθμό ανάπτυξης 5,4% και 5,1%, αντιστοίχως, συγκριτικά υψηλότερο σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης, με την πρόβλεψη αυτή να στηρίζεται ωστόσο σε σημαντικό βαθμό στην αξιοποίηση των κονδυλίων στήριξης που θα λάβουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνολικά, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αναμένεται να μεγεθυνθεί κατά 4,8% το 2021, μετά ύφεση της τάξεως του 7,3% το 2020, ενώ το Η.Β. αναμένεται να καταγράψει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 4,9% για το σύνολο του τρέχοντος έτους μετά εκτιμώμενη συρρίκνωση 11,3% το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή