ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκεται η Βραζιλία

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκεται η Βραζιλία

«Η Βραζιλία χρεοκόπησε. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα», δήλωσε με κυνισμό ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, αποδίδοντας την κρίση «σε αυτόν τον ιό που προβάλλει ο Τύπος» και σχεδόν επιρρίπτοντας την ευθύνη στα μέσα ενημέρωσης. Και όλα αυτά ενώ έχει έρθει η ώρα να λάβουν τέλος οι ενισχύσεις που χορηγούσε το δημόσιο, γλιτώνοντας ώς εδώ δεκάδες εκατομμύρια πολίτες από την εξαθλίωση.

«Η Βραζιλία χρεοκόπησε. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Ηθελα να αλλάξω την κλίμακα των φορολογικών συντελεστών, αλλά ήρθε αυτός ο ιός που τον τροφοδοτεί ο Τύπος», ανέφερε ο πρόεδρος μιλώντας σε υποστηρικτή του που τον χαιρέτησε μπροστά στην επίσημη κατοικία του στην Μπραζίλια.

Ο Bραζιλιάνος πρόεδρος αναφερόταν στη μεταρρύθμιση των φορολογικών συντελεστών που σχεδίαζε προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο των εισοδημάτων τα οποία απαλλάσσονται από φόρους, προεκλογική υπόσχεση του ακροδεξιού πολιτικού ο οποίος εξελέγη δεσμευόμενος να εφαρμόσει οικονομικά φιλελεύθερο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Ζαΐρ Μπολσονάρο, η οικονομική κατάρρευση της χώρας οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήτες των πολιτειών στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στην πανδημία, καθώς θρηνεί πλέον σχεδόν 198.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.

Ο πρόεδρος είδε τη δημοτικότητά του να αυξάνεται χάρη στις έκτακτες χρηματικές ενισχύσεις που προσφέρονταν επί εννέα μήνες σε 68 εκατομμύρια Βραζιλιάνους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού.

Ομως αυτόν τον μήνα οι ενισχύσεις έπαψαν να χορηγούνται, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση από τις αγορές, που ανησυχούν για το υψηλό επίπεδο του ελλείμματος και του χρέους. Για τον Μαρσέλου Νέρι, διευθυντή του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής του Ιδρύματος Ζετούλιου Βάργκας (FGV), η εξέλιξη αυτή οδηγεί τη χώρα «στο χείλος της κοινωνικής αβύσσου».

Στο μεταξύ, τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου που προκαλεί δεν σταματούν να αυξάνονται. Τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 1.171 ασθενείς υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 57.000 κρούσματα, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει τις επόμενες εβδομάδες, λόγω των μαζικών δημόσιων συναθροίσεων και των οικογενειακών συγκεντρώσεων στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προειδοποιούν ειδικοί.