Εσπασαν τα φρένα στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων

Εσπασαν τα φρένα στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων

Η αξία τους ξεπερνάει το 1 τρισ. δολ. – Πάνω από τα 38.000 δολ. το bitcoin

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια η αξία της αγοράς των κρυπτογραφημένων νομισμάτων, με τη βοήθεια και της φρενήρους ανόδου του πιο γνωστού από αυτά, του bitcoin. Το ψηφιακό νόμισμα έσπασε χθες ακόμα ένα ρεκόρ, αυτό των 38.000 δολαρίων, και διαμορφώθηκε προσωρινά στα 38.169 δολάρια. Η άνοδος αυτή είναι της τάξεως του 6%, ενώ από τις αρχές του 2020 και μέχρι σήμερα η αξία του έχει υπερτετραπλασιαστεί, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη και τα στοιχεία, που συγκεντρώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. 

Το bitcoin αντιστοιχεί σχεδόν στα δύο τρίτα της αξίας της συνολικής αγοράς, ενώ με ποσοστό 13% ακολουθεί το ether, βάσει των δεδομένων της CoinGecko που το παρακολουθεί. Αλλωστε, ολόκληρη η αγορά ψηφιακών νομισμάτων ανήλθε σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς η αξία της την περασμένη χρονιά πενταπλασιάστηκε. Οι υπεύθυνοι στρατηγικής στα ψηφιακά νομίσματα σε διεθνείς επενδυτικούς και χρηματιστηριακούς οίκους επισημαίνουν πως η υψηλότατη ζήτηση προέρχεται από χρηματομεσίτες, επενδυτικά ταμεία, που ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς, αλλά και από τους πλούσιους και παραδοσιακά θεσμικούς επενδυτές. 

Προειδοποιούν για «φούσκα»

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τα ψηφιακά νομίσματα δείχνουν να εκτινάσσονται σε έναν κόσμο ο οποίος έχει πλημμυρίσει από ρευστό, χάρις στα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα κι ενώ αρκετοί σχολιαστές προειδοποιούν για την αναπόφευκτη διάλυση της «φούσκας». 
Οσοι τώρα εμφανίζονται να υποστηρίζουν το bitcoin επισημαίνουν πως μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην εξασθένηση του δολαρίου και την πιθανή ταχύτερη από την αναμενόμενη αναθέρμανση του πληθωρισμού, δηλαδή περίπου όπως λειτουργεί ο χρυσός. Από την άλλη πλευρά, οι ενάντιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα για τη σύγκριση των δύο περιουσιακών στοιχείων. Αλλοι, πάλι, αμφισβητούν την ακεραιότητα και τη διαφάνεια της συγκεκριμένης αγοράς. Κατά τον Τζέφρεϊ Μόρφι, πρόεδρο της Bitfarms, καναδικής εταιρείας διεκπεραίωσης συναλλαγών σε ψηφιακά νομίσματα, «όσο περισσότερο οι άνθρωποι θεωρούν πως τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία και ειδικά τα ρευστοποιήσιμα, όπως τα νομίσματα, χάνουν σε αξία, τόσο πιο πολύ θα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις». Σήμερα οι ενεργοί λογαριασμοί σε bitcoin φθάνουν σχεδόν στα πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα που ήταν προς το τέλος του 2017, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Flipside Crypto, κάτι το οποίο ίσως και να προοιωνίζεται μαζικές πωλήσεις. 

Σε ποσοστό κάτω του 2% των λογαριασμών εναποτίθεται το 85% της προσφοράς bitcoin διεθνώς – άρα, εάν ελάχιστοι επενδυτές αποφασίσουν να διαθέσουν στην αγορά τα ψηφιακά τους νομίσματα, ο αντίκτυπος θα είναι σοβαρός. Τέλος, ας μη λησμονούμε πως το έντονο ενδιαφέρον για το bitcoin φέρεται να απορρέει και από τις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας της JPMorgan Chase πως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η αξία του θα φθάσει τις 146.000 δολάρια, αλλά και από το γεγονός ότι οι Αρχές στις ΗΠΑ επιτρέπουν σε λιγότερο ευμετάβλητα ψηφιακά νομίσματα να χρησιμοποιούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για πληρωμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή