Αμεση συμμετοχή σε νεοφυείς εταιρείες θα αποκτήσει η Ε.Ε.

Αμεση συμμετοχή σε νεοφυείς εταιρείες θα αποκτήσει η Ε.Ε.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Αν μέχρι πρότινος είχαμε συνηθίσει να δείχνουν επενδυτικό ενδιαφέρον για τις νεοφυείς εταιρείες τα ποικίλα καινοτομικά κεφάλαια, τώρα ήρθε η σειρά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να το κάνει απευθείας. Πρώτη φορά στην Ιστορία η Ε.Ε. θα αποκτήσει άμεση συμμετοχή στις εν λόγω μονάδες (startups) μέσω της δημιουργίας ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία.

Πρόκειται για το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, το οποίο αναμένεται να έχει πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ. Σκοπός είναι να καλυφθεί αυτό, το οποίο οι ίδιες οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν καίριας σημασίας χρηματοδοτικό κενό, ώστε οι καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές να έχουν και εμπορική χρήση. Υπό την προοπτική αυτή θα μπορούν οι αντίστοιχες εταιρείες, πατώντας πιο στέρεα στα πόδια τους να ανταγωνιστούν καλύτερα τόσο τις αμερικανικές όσο και τις ασιατικές.

Το Ταμείο θα συνδυάζει επιδοτήσεις και μετοχικά μερίδια για να χρηματοδοτεί εταιρείες πρώιμης φάσης, που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη βαθιά τεχνολογία, όπως η υγεία, η βιωσιμότητα και η προηγμένη μεταποίηση. Το μερίδιο σε κάθε εταιρεία θα κυμαίνεται μεταξύ 10% και 25%. Κατά παράδοση, οι συμβατικές εταιρείες καινοτομικών επενδυτικών  κεφαλαίων διοχετεύουν στις εταιρείες της Ευρώπης μικρότερα κεφάλαια από ό,τι στις αντίστοιχες των ΗΠΑ, όπως παρατηρούν αξιωματούχοι στην Ε.Ε. Οπερ σημαίνει πως και οι επενδυτές αναλαμβάνουν λιγότερους κινδύνους.

Συν τοις άλλοις, τα καινοτομικά επενδυτικά κεφάλαια λειτουργούν ακολουθώντας έναν προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα και στοχεύοντας συνήθως στην επιστροφή αποδόσεων εντός μιας δεκαετίας. Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Ε.Ε. εκτιμούν ότι η απευθείας χρηματοδότηση επιστημονικών επιτευγμάτων και καινοτομίας, έως ότου γίνουν βιώσιμα για τους παραδοσιακούς επενδυτές, θα μειώσει το ρίσκο και επακόλουθα θα προσελκύσει περισσότερους ενδιαφερομένους.

Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες διαθέτουν κονδύλια σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας και καινοτομίας μέσω των επιδοτήσεων της Κομισιόν αλλά και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, το οποίο επενδύει σε ομίλους καινοτομικών κεφαλαίων. Αξίζει να επισημανθεί, τέλος, πως στον πρώτο γύρο επενδύσεων του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας υπήρχε επένδυση 15 εκατ.  ευρώ στη γαλλική CorWave, η οποία επινόησε και αναπτύσσει συσκευή βοήθειας προς καρδιοπαθείς.