Με παρέμβαση Μνούτσιν εκτός NYSE τρεις κινεζικοί κολοσσοί

Με παρέμβαση Μνούτσιν εκτός NYSE τρεις κινεζικοί κολοσσοί

Το Χρηματιστήριο έκανε στροφή 180 μοιρών και θα διαγράψει τις μετοχές τους

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφιθυμία και σύγχυση φαίνεται να επικρατεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), στην αμερικανική αγορά και σε παράγοντες της αμερικανικής οικονομίας σε ό,τι αφορά τη στάση της υπερδύναμης προς την Κίνα. Αιτία είναι ενδεχομένως η αβεβαιότητα για την πολιτική που θα εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προς τη δεύτερη οικονομία του κόσμου και κατά πόσον θα βαδίσει στα χνάρια του προκατόχου του. Αυτό προδίδουν, τουλάχιστον, οι αλλεπάλληλες αλλαγές στη στάση του NYSE ως προς την εκτέλεση μιας απόφασης του  θορυβωδώς απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ: τη διαγραφή κινεζικών κολοσσών από το NYSE.

Το ζήτημα προέκυψε ύστερα από απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, που επικαλούμενος τους δεσμούς των εταιρειών αυτών με τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας ζήτησε, τον Νοέμβριο, τη διαγραφή τους από το αμερικανικό χρηματιστήριο και απαγόρευσε στους Αμερικανούς επενδυτές να τοποθετούν σε αυτές τα κεφάλαιά τους.

Την περασμένη εβδομάδα, το NYSE ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διαγραφή τριών κινεζικών κολοσσών του τομέα των τηλεπικοινωνιών, των China Telecom, China Mobile και China Unicom, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για στενούς δεσμούς και συνεργασία με τον κινεζικό στρατό. Επρόκειτο μάλιστα να εκτελέσει τη διαγραφή χθες και τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Την περασμένη Δευτέρα, όμως, ανακοίνωσε ξαφνικά ότι δεν προτίθεται πλέον να προχωρήσει στις εν λόγω διαγραφές «υπό το φως νέων διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές». Η είδηση προκάλεσε μάλιστα εκτίναξη των μετοχών των τριών εταιρειών κατά 7,5% έως 8%. 

Πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να αποδώσουν τη στροφή του NYSE σε εντεινόμενες προσδοκίες της αγοράς πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υιοθετήσει ηπιότερη και πιο διαλεκτική στάση προς τους κινεζικούς ομίλους που έχουν διεισδύσει στις αμερικανικές χρηματαγορές. Φημολογήθηκε, άλλωστε, πως η ανατροπή της απόφασης είχε σχέση και με τη μεγάλη έκθεση πολλών Αμερικανών επενδυτών στις τρεις κινεζικές εταιρείες.

Σύντομα, όμως, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκανε νέα στροφή 180 μοιρών και, λίγες ώρες πριν από τα αιματηρά επεισόδια στην Ουάσιγκτον,   ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει τελικά στη διαγραφή των τριών κινεζικών εταιρειών. Επικαλέστηκε και πάλι «τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που πήρε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα από το γραφείο ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων».

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το Bloomberg και το CNBC, αιτία της νέας ανατροπής υπήρξε η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση του χρηματιστηρίου. Και βέβαια, οι μετοχές των τριών επιχειρήσεων σημείωσαν βουτιά στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με την China Telecom σε ελεύθερη πτώση 9,4%, τη μεγαλύτερη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, και την China Mobile να σημειώνει πτώση 7,2%, τη μεγαλύτερη από τη κατάρρευση των κινεζικών χρηματιστηρίων το 2015.

Εν αναμονή των διαγραφών τους από το NYSE και μετά τις ανατροπές των τελευταίων ημερών, οι τρεις εταιρείες έχασαν αθροιστικά από τη χρηματιστηριακή αξία τους περισσότερα από 30 δισ. δολάρια. Σχολιάζοντας σχετικά ο Λάρι Ταμπ, αναλυτής της Bloomberg Intelligence, χαρακτήρισε «παράξενο» να κινηθεί τόσο εσφαλμένα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς «η ομάδα του στο μάρκετινγκ και στις δημόσιες σχέσεις είναι παραδοσιακά μία από τις καλύτερες στον κόσμο».

Απηχώντας τη γενικότερη εντύπωση της αγοράς και των ΜΜΕ, προσέθεσε πως «είναι ήδη αρκετά προβληματικό να κάνει στροφή 180 μοιρών μέσα σε μία εβδομάδα, αλλά να γυρίσει 360 μοίρες στο ίδιο σημείο σημαίνει ότι είτε έχει κάνει τρομερό λάθος είτε έχει υποστεί εντονότατες πιέσεις». Οι προειδοποιήσεις, πάντως, δεν ήταν λίγες από τους κόλπους της κυβέρνησης Τραμπ.

Οι σκληροπυρηνικοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις πρόκειται να διαγραφούν από τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ενώ τον Αύγουστο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τα πανεπιστήμια της Αμερικής να αποσύρουν τις επενδύσεις από τις κινεζικές επιχειρήσεις, επειδή είναι πιθανή η διαγραφή τους από τους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή