Συνεχείς παρατάσεις για αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα

Συνεχείς παρατάσεις για αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις ενεργειακού και μεταλλευτικού ενδιαφέροντος «τρέχουν» με καταληκτικές ημερομηνίες τα τέλη του τρέχοντος μηνός και τις αρχές του επόμενου, αλλά όπως φαίνεται κάποιες από αυτές μάλλον θα λάβουν παρατάσεις. Πρόκειται για την προσπάθεια εκποίησής της ΛΑΡΚΟ μέσω δύο διαγωνισμών, έναν του ΤΑΙΠΕΔ και έναν του ειδικού διαχειριστή, και των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ενώ στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ φαίνεται πως στις αρχές Φεβρουαρίου θα λήξει όπως προβλέπεται μετά την τελευταία παράταση η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, στην περίπτωση των δύο μονάδων της ΔΕΠΑ εκτιμάται θα δοθούν παρατάσεις αλλά με προθεσμία εντός του πρώτου τρίμηνου του έτους. Οι παρατάσεις κρίνονται, μεταξύ άλλων, απαραίτητες από ενδιαφερόμενους επενδυτές επειδή πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της αντιδικίας μεταξύ της επιχείρησης και της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα.

Η τελευταία φέρεται να χρωστά ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη δημόσια επιχείρηση, που τα αμφισβητεί, και έτσι το ακριβές ύψος αυτών παραμένει αδιευκρίνιστο. Αλλά χωρίς ορατότητα στο ποιες είναι οι απαιτήσεις ή ακόμα και οι υποχρεώσεις των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, δεν υπάρχει δυνατότητα υπολογισμού σοβαρής δεσμευτικές οικονομικής προσφοράς, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Αιτήματα

Οσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ, ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την υπερχρεωμένη εταιρεία έχει παραταθεί ώς την 1η Φεβρουαρίου και η περίοδος για την υποβολή διευκρινιστικών ερωτημάτων έως την άλλη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία έπειτα από σχετικά αιτήματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ανάλογη παράταση και του διαγωνισμού που διεξάγει ο ειδικός διαχειριστής. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ημερομηνία του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ ήταν η 11η Ιανουαρίου για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου στο Λούτσι.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνουν λόγο για υψηλό ενδιαφέρον το οποίο συνδέεται με τη συγκυρία της ανοδικής τιμής του νικελίου στη διεθνή αγορά αλλά και της αυξημένης ζήτησης λογω της προοπτικής χρήσης των ορυκτών της ΛΑΡΚΟ στη διεθνή βιομηχανία κατασκευής μπαταριών. Οι τιμές του νικελίου κινούνται κοντά σε υψηλά πενταετίας. 

Συμμετοχή

Για τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται να ενδιαφερθούν τουλάχιστον δύο μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι, «Μυτιληναίος» και ΓΕΚ Τερνα, χωρίς να είναι βέβαιη όμως η συμμετοχή τους αλλά και διεθνείς παίκτες μεταξύ των οποίων σχήμα από την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία αλλά και σχήμα από την Αυστραλία. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση και άλλων μνηστήρων, όπως υπογραμμίζουν και από την κυβέρνηση.

Στο ενεργειακό μέτωπο «τρέχει» και η ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας από το ΤΑΙΠΕΔ. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν στα τέλη Οκτωβρίου τρεις όμιλοι και ειδικότερα η κοινοπραξία της China Machinery Engineering με τη Maison Group, η Energean και η κοινοπραξία της ΓΕΚ Τερνα με τη ΔΕΣΦΑ.  Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ αξιολογούν τις υποψηφιότητες και η εισήγησή τους σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής θα οδηγήσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, αυτή των δεσμευτικών προσφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή