Εντονο ενδιαφέρον για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας

Εντονο ενδιαφέρον για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 90.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί σε διάστημα τριών ημερών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, oι προβολές δείχνουν ότι ο πέμπτος κύκλος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τον τέταρτο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αιτήσεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το τελικό ποσό θα είναι μικρότερο, καθώς θα αφαιρεθούν τα ποσά που ελήφθησαν από τους δικαιούχος στον προηγούμενο κύκλο.

Οι αιτήσεις ολοκληρώνονται στις 15 Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί μικρή ολιγοήμερη παράταση εφόσον χρειαστεί. Το ποσό που θα διατεθεί υπολογίζεται σε 1,4-1,5 δισ. ευρώ και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στα τέλη του μήνα έπειτα από σχετικό έλεγχο που θα πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σημειώνεται ότι, όπως και στην προηγούμενη επιστρεπτέα, το 50% θα είναι επιχορήγηση, ενώ ως ελάχιστο ποσό έχουν οριστεί τα 1.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020:

α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα.

β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν: τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα, το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019, το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Τα στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων χορήγησης και υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης.

Παράλληλα, ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και τα ως άνω συνοδευτικά στοιχεία υποβάλλονται στην πλατφόρμα έως τις 15 Ιανουαρίου 2021.

Σημειώνεται ότι οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, η διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης, ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής της εν όλω ή εν μέρει, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθοριστούν με νέα απόφαση, η οποία θα εκδοθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή