Εως τη Δευτέρα αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης

Εως τη Δευτέρα αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης

Εκτός του πετρελαίου, επιδοτούνται για πρώτη φορά καυσόξυλα και πέλετ – Από 80 έως 650 ευρώ το βοήθημα

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσά ύψους από 80 ευρώ έως 650 ευρώ (το μέγιστο) θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο για πρώτη φορά θα καλύψει, εκτός τους πετρελαίου, και φυσικό αέριο και ξύλα-πέλετ για τις ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχει ανοίξει και θα κλείσει στις 11 Ιανουαρίου.

Οι πληρωμές θα γίνουν τον Ιανουάριο, ενώ για να λάβει κάποιος το σύνολο του επιδόματος, θα πρέπει να έχει αγοράσει καύσιμο τουλάχιστον διπλάσιας αξίας. Οσοι καλύψουν το σύνολο των αναγκαίων τιμολογίων, θα λάβουν το σύνολο του επιδόματος που δικαιούνται. Οι υπόλοιποι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια έως τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, οπότε και θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα. Η ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε αναλυτικό οδηγό υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων προκειμένου να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι κατά την υποβολή των αιτήσεων.

•Με ποιους κωδικούς εισερχόμαστε στην εφαρμογή Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για υποβολή αίτησης για το επίδομα θέρμανσης;

α. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς.

β. Οι χρήστες που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet θα τακτοποιούνται, εναλλακτικά, δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε ετών.

Εάν δεν θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης.

•Με ποιους κωδικούς εισερχόμαστε στην εφαρμογή «Τα Παραστατικά Μου», για καταχώριση αποδείξεων αγοράς ειδών καυσίμων;
Αποκλειστικά και μόνο χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς σας.

•Μέχρι πότε έχω προθεσμία υποβολής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το επίδομα θέρμανσης;
Μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2021.

•Ποιες αγορές καυσίμων θέρμανσης θα συμμετάσχουν στο επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2020-2021;

Οι αγορές που αφορούν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ), υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από 1ης Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020, ημερομηνία από την οποία αρχίζει η διάθεσή του.

Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότηση ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.

•Μέσω της εφαρμογής «Τα Παραστατικά Μου», για ποια είδη καυσίμων θέρμανσης πρέπει να καταχωρίσω αποδείξεις;

Για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχρέωση καταχώρισης των παραστατικών στην υπηρεσία έχει ο διακινητής πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), στο πληροφοριακό σύστημα «Ηφαιστος». Η εκπρόθεσμη καταχώριση, μετά το πέρας των 14 ημερών από την ημερομηνία αγοράς, επιφέρει πρόστιμο στο μέλος ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.

•Μέχρι πότε έχω προθεσμία καταχώρισης αποδείξεων αγοράς λοιπών καυσίμων (εκτός του πετρελαίου θέρμανσης);

Για αγορές από 1ης Οκτωβρίου 2020 έως και 31 Δεκεμβρίου 2020, η προθεσμία καταχώρισης είναι έως 11 Ιανουαρίου 2021.

Για αγορές από 1ης Ιανουαρίου 2021 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021, η προθεσμία καταχώρισης είναι έως 28 Φεβρουαρίου 2021, και ειδικά για το φυσικό αέριο η προθεσμία καταχώρισης είναι έως 31 Μαρτίου 2021.

•Πότε θα καταβληθεί το ποσό του επιδόματος θέρμανσης στον τραπεζικό λογαριασμό μου;

Εως 31 Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Εως 31 Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν έως 28 Φεβρουαρίου 2021. 

Ειδικά για το φυσικό αέριο η πληρωμή δύναται να πραγματοποιηθεί έως 26 Απριλίου 2021.

•Τι θα πρέπει να κάνω ώστε να διασταυρωθεί η απόδειξη αγοράς πετρελαίου θέρμανσης;

Θα πρέπει να δώσετε στον προμηθευτή πετρελαίου θέρμανσης τα σωστά στοιχεία, ΑΦΜ και αριθμό παροχής ρεύματος, για να εκδώσει το παραστατικό αγοράς. Τα σωστά στοιχεία είναι εκείνα με τα οποία υποβάλατε ή θα υποβάλετε αίτηση και αναγράφονται στο αποδεικτικό υποβολής το οποίο εμφανίζεται όταν πατήσετε το μπλε εικονίδιο με την ένδειξη PDF.

Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί στον ΑΦΜ του αιτούντος, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους TAXISnet κωδικούς με τους οποίους υποβλήθηκε ή θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση.

Στην περίπτωση πολυκατοικίας, το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί είτε στον ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου που αντιστοιχεί στους TAXISnet κωδικούς με τους οποίους δημιουργήθηκε ή θα δημιουργηθεί το προφίλ της πολυκατοικίας είτε στον ΑΦΜ πολυκατοικίας, εφόσον έχει εκδοθεί τέτοιος και έχει καταχωρισθεί από τον διαχειριστή/εκπρόσωπο της πολυκατοικίας. Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να αναγράφει τον σωστό αριθμό παροχής ρεύματος της μονοκατοικίας και στην περίπτωση πολυκατοικίας τον σωστό αριθμό παροχής ρεύματος που δηλώθηκε ως κοινόχρηστος στο προφίλ.

Τι ισχύει με τις αποδείξεις για αγορές καυσίμου εκτός του πετρελαίου

•Τι θα πρέπει να κάνω ώστε να διασταυρωθεί η απόδειξη αγοράς όταν το είδος του καυσίμου θέρμανσης είναι κάποιο από τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης;

Θα πρέπει απλώς να καταχωρίσετε στην εφαρμογή «Τα Παραστατικά Μου» τις αγορές σας. Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι:
– Ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων.
– Το ποσό/αξία της συναλλαγής.
– Ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.
– Η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζονται, επιπρόσθετα των ανωτέρω, και τα εξής:
– Ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης).
– Ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας.
– Το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος. 

•Υπέβαλα την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς μου, αλλά τα παραστατικά αγοράς καυσίμων θέρμανσης αναγράφουν τον ΑΦΜ της συζύγου μου (ή το αντίστροφο). Θα υπάρξει πρόβλημα στη διασταύρωση των στοιχείων;

Θα υπάρξει πρόβλημα και δεν θα ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων μόνο αν πρόκειται για παραστατικά που αφορούν αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ενώ για τα λοιπά είδη καυσίμων θέρμανσης η διασταύρωση θα ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα.

Στην περίπτωση προβλήματος, για να λυθεί και να ολοκληρωθεί η διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανση, θα πρέπει εγκαίρως να προβείτε σε μία μόνο από τις δύο παρακάτω ενέργειες:

α) Πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος (11 Ιανουαρίου 2021), να κάνετε ανάκληση της αίτησής σας και να υποβάλει εκ νέου αίτηση η/ο σύζυγός σας με τους δικούς της/του TAXISnet κωδικούς.

β) Αν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να ζητήσετε από τον προμηθευτή σας (πρατηριούχο) να αλλάξει τον ΑΦΜ αγοραστή και να δηλώσει της/του συζύγου σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή