Ανάμεσα σε lockdown και εμβόλιο η ελληνική οικονομία

Ανάμεσα σε lockdown και εμβόλιο η ελληνική οικονομία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου έχουν αρχίσει να διακρίνονται στους οικονομικούς δείκτες, τονώνοντας ελαφρώς το ηθικό, αν και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία κρατούν παγωμένο το λιανεμπόριο, την εστίαση και άλλες υπηρεσίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη στη βιομηχανία, αλλά αυτό δεν αρκεί. Αυτό που πρωτίστως ζητά η αγορά είναι η άρση της αβεβαιότητας. 

Τα πρώτα δείγματα για το πώς επιδρά η ελπίδα του εμβολίου, τα είχαμε στην πρόσφατη έρευνα οικονομικού κλίματος για τον Δεκέμβριο. Ο σχετικός δείκτης ανέκαμψε ελαφρώς στις 91,5 μονάδες από 91 τον Νοέμβριο, ενώ στη ζώνη του ευρώ είχαμε ουσιαστική άνοδό στις 90,4 μονάδες από 87,7 τον προηγούμενο μήνα. 

Η βιομηχανία «οδηγεί» βεβαίως την άνοδο του δείκτη, τόσο καθώς δεν έχει αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία της όσο και χάρη στην ανάκαμψη των προδοσκιών που πυροδοτεί η βελτίωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι και η ελαφρά έστω τόνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ύστερα από πέντε διαδοχικούς μήνες κάμψης. Ο συγκεκριμένος δείκτης είχε επιδεινωθεί σημαντικά τον Νοέμβριο, αφού τα άκρως δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα έδειχναν πως τα περιοριστικά μέτρα θα διατηρηθούν εν ισχύ και στην περίοδο των εορτών. 

Η επαναλειτουργία ορισμένων φυσικών καταστημάτων και η μέθοδος του click away με τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές παραγγελίες έδωσαν επίσης κάποιες τονωτικές ενέσεις, σώζοντας ένα μικρό μέρος του τζίρου των εορτών. Ωστόσο ο εμπορικός κόσμος διαμαρτύρεται για «ασφυξία» μετά και τα νέα μέτρα, που δεν επιτρέπουν ούτε την υβριδική έστω λειτουργία της αγοράς. 

Μέτρα στήριξης 

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ τα τρέχοντα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων επιδρούν εν μέρει ανασχετικά στις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μεσοπρόθεσμα την κανονική λειτουργία της αγοράς. Τονίζει δε ότι οι παρεμβάσεις πολιτικής που θα αγματοποιηθούν προσεχώς είναι κρίσιμες και είναι σκόπιμο να αφορούν ενεργητικές δράσεις υποβοήθησης της προσαρμογής των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες και λιγότερο ενίσχυσή τους στην τρέχουσα κατάστασή τους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η επιδότηση δόσεων σε επιχειρηματικά δάνεια, κατά το μοντέλο του προγράμματος Γέφυρα, που ισχύει σήμερα για στεγαστικά δάνεια. 

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5» έχει ανοίξει και λήγει στις 15 Ιανουαρίου (από τις 19 του μηνός θα ξεκινήσουν οι πληρωμές) και θα διατεθεί 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να ανέλθουν στις 400.000 επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Αυτό, όπως είπε, εξαρτάται από τις επιχειρήσεις, διότι θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Τα βασικά στοιχεία της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5», είναι:

*Το 50% μη επιστρεπτέο

*Ελάχιστο όριο 1000 ευρώ

*Καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και τις νέες έως τον Σεπτέμβριο 2020.

Η επόμενη επιστρεπτέα, η 6η κατά σειρά, αναμένεται περί τον Μάρτιο, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται από το 2022 και μετά.

Οι επιταγές 

Όσον αφορά στις επιταγές που λήγουν αυτήν την περίοδο, ο υπουργός προανήγγειλε παράταση κατά έναν μήνα του μέτρου της αναστολής τους, ενώ θα γίνουν και τροποποιήσεις στα κριτήρια προκειμένου να ληφθεί υπόψιν ο τζίρος του διμήνου Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου.

Πηγή: Money Review

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή