Η διαΝΕΟσις προτείνει μερική διοχέτευση πόρων του ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Η διαΝΕΟσις προτείνει μερική διοχέτευση πόρων του ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Ως μη ρεαλιστική κρίνεται η απόδοση αυτούσιας της φορολογίας ακινήτων στους ΟΤΑ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μερική διοχέτευση των εσόδων από τη φορολόγηση των ακινήτων θα μπορούσε να αποτελεί μια πολύτιμη όσο και δίκαιη μέθοδο χρηματοδότησης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αποφαίνεται νέα έρευνα της εταιρίας διαΝΕΟσις, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αλλά θα πρέπει να γίνει με έξυπνο τρόπο ώστε να αποδώσει, προσθέτει.

Η ιδέα της χρήσης της φορολογίας ακινήτων από τους δήμους και τις κοινότητες συζητείται από καιρό και ήταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος, με τους ερευνητές της διαΝΕΟσις να τονίζουν ότι «μια πιθανή αντικατάσταση του μικρότερου ΤΑΠ από ένα μέρος του πολύ μεγαλύτερου ΕΝΦΙΑ θα συνιστούσε μια αλλαγή κλίμακας, μια σημαντική μεταρρύθμιση».

Η μελέτη, την οποία υπογράφει ο καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκος Τάτσος, καταλήγει σε μια συγκεκριμένη πρόταση η οποία δίνει τις κατευθύνσεις για μια τέτοια μεταρρύθμιση, ώστε αυτή να δίνει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στους δήμους χωρίς να επιβαρύνει περαιτέρω ούτε την κεντρική κυβέρνηση, ούτε τους δήμους, αλλά ούτε και τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μεταφορά αυτούσιου του φόρου ακίνητης περιουσίας στους δήμους είναι μη ρεαλιστική, καθώς η αξία των ακινήτων σε κάθε δήμο δεν αντανακλά απαραίτητα τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ίδιου δήμου και θα ήταν πιθανό κάποιοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να βρεθούν με πολύ περισσότερα ή πολύ λιγότερα έσοδα στη διάθεσή τους.

Συνεπώς η μελέτη της διαΝΕΟσις προτείνει μια μεταρρύθμιση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας με τρία σκέλη: Το πρώτο θα προβλέπει τη μεταφορά μέρους του κύριου ΕΝΦΙΑ στους δήμους, το δεύτερο την ισόποση μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων που λαμβάνουν από το κράτος, και το τρίτο την ταυτόχρονη διατήρηση του υπόλοιπου κύριου ΕΝΦΙΑ, και ολόκληρου του συμπληρωματικού φόρου, στη διάθεση του κεντρικού κράτους. 

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά και οι φορολογούμενοι, πληρώνουν και εισπράττουν το ίδιο ποσό, αλλά αυτά τα χρήματα αξιοποιούνται με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή