Απώλειες λόγω φόβων για έξαρση της πανδημίας

Απώλειες λόγω φόβων για έξαρση της πανδημίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση σημείωσαν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αν και την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα δεκαμήνου, διότι επανήλθαν στο προσκήνιο οι φόβοι για νέα έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας τόσο στη Γηραιά Ηπειρο όσο και στην Κίνα. 

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ανάκαμψη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 oλοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση -0,67%, ενώ την Παρασκευή είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ εν συγκρίσει με εκείνα του Φεβρουαρίου. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -1,09%, με -0,80% ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ είχε κι εκείνος σημειώσει ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα, με -0,78% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,32% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,60% ο IBEX στη Μαδρίτη. 

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες το βράδυ πριν από το κλείσιμο καταγραφόταν ανάλογη εικόνα, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να υποχωρούν 0,21% και 0,41% αντιστοίχως. Ο S&P 500 εξασθενούσε, έχοντας πίσω του ένα ράλι τεσσάρων ημερών. Το δολάριο ενδυναμώθηκε έναντι ενός «καλαθιού» άλλων ισχυρών νομισμάτων. Το ευρώ χθες είχε πτώση 0,4% ως προς το δολάριο και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα τεσσάρων εβδομάδων, δηλαδή στο 1,2174 δολάριο.

Εξαιτίας της ευνοϊκής για τους Δημοκρατικούς επαναληπτικής διεξαγωγής εκλογών στην πολιτεία της Τζόρτζια, η οποία θεωρητικά ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, οι επενδυτές στράφηκαν σε κλάδους όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και η εξόρυξη, την περασμένη εβδομάδα. Οι τιμές των μετοχών των εν λόγω εταιρειών θεωρούνταν υποβαθμισμένες. Ωστόσο, ενώ έχει διαμορφωθεί θετικό κλίμα, υπάρχουν αμφιβολίες. «Κινητήρια δύναμη για την αγορά είναι η αισιοδοξία πως η αμερικανική κυβέρνηση υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν θα αποδεχθεί πιο γενναιόδωρα μέτρα για ενίσχυση εταιρειών και νοικοκυριών», παρατηρεί ο Ελουιν ντε Γκρουτ, διευθυντής τμήματος μακροστρατηγικής στη Rabobank. «Εντούτοις, διερωτώμεθα εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια πραγματική αναθέρμανση της οικονομίας. Και απαντάμε αρνητικά. Ακόμη θα πρέπει να διαχειριστούμε το νέο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού και για πολλές χώρες θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να διεξαχθούν τα προγράμματα του εμβολιασμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή