Εντονες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, «βουτιά» για τις τραπεζικές μετοχές

Εντονες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, «βουτιά» για τις τραπεζικές μετοχές

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή διόρθωση σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να λαμβάνει «σήμα» από τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες, στους οποίους ασκήθηκαν σημαντικές πιέσεις λόγω των ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας και τα συνεχιζόμενα lockdowns. Ωστόσο, η εγχώρια πτώση ήταν πολύ πιο βίαιη από αυτή των ξένων αγορών, κάτι που συνηθίζεται στο ρηχό και ευάλωτο Χ.Α., ενώ το μεγάλο βαρίδι αποτέλεσαν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ειδικά οι τράπεζες. Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, πάντως, οι διορθώσεις στο Χ.Α. αποτελούν ευκαιρία επανατοποθετήσεων για πολλούς επενδυτές, τη στιγμή μάλιστα που οι διεθνείς οίκοι επισημαίνουν πως οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις, με τις τιμές των μετοχών τους να προσφέρουν σημαντική μακροπρόθεσμη αξία.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,28% στις 800,56 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 798,55 (-2,53%) και των 817,84 μονάδων (-0,17%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,84 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,21%, στις 1.907,58 μονάδες, ενώ με απώλειες 2,08% στις 1.100,26 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» της τάξης του 4% στις 481,01 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -4,97% και το 0,8410 ευρώ, την Eurobank στο -1,63% και το 0,5898 ευρώ, την Εθνική στο -5,41% και το 1,977 ευρώ και την Πειραιώς στο -6,08% και το 1,1740 ευρώ. Η διόρθωση των τραπεζών, η οποία έχει αρχίσει από την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν κατά πολλούς αναμενόμενη καθώς ο κλάδος σημείωσε τα ισχυρότερα κέρδη το δίμηνο της απογείωσης του Γενικού Δείκτη (Νοέμβριος – Δεκέμβριος). Αν και το εύρος της διόρθωσης παραμένει άγνωστο, ωστόσο το θετικό είναι πως τα μηνύματα από τους διεθνείς οίκους είναι θετικά, με τη Wood να προχωράει χθες σε αύξηση των τιμών-στόχων των μετοχών τους. Για τη Eurobank τοποθέτησε την τιμή-στόχο στο 0,9 ευρώ (από 0,80 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 52%, για την Εθνική στα 2,9 ευρώ (από 2,4 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 34%, για την Alpha Bank στο 1,5 ευρώ (από 1,1 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 65% και για την Πειραιώς στο 1,5 ευρώ (από 2,3 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 21%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ρηχό και ιδιαίτερα ευάλωτο στις διακυμάνσεις, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Συγχρονίζεται εύκολα με τις δυσμενείς εξωγενείς διαταραχές, αλλά όχι πάντα με τις θετικές, με τις όποιες διορθώσεις να είναι λογικές και αναμενόμενες.

Μεσο-μακροπρόθεσμα, πάντως, η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται, όπως έχει σημειώσει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance, ενώ είχε προειδοποιήσει πως κάποια τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν, τόσο στους βασικούς δείκτες όσο και σε αρκετές μετοχές, πρώιμα σημάδια αδυναμίας, φέρνοντας μια πιθανή διορθωτική κίνηση εγγύτερα. Επιπλέον, κατά τον κ. Παπαϊωάννου, έχουν προσεγγιστεί σοβαρές αντιστάσεις και θα χρειαστούν πρόσθετα καύσιμα για συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Η όποια διορθωτική κίνηση στο Χ.Α., ωστόσο, αποτελεί ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο πρώτο ανοδικό κύμα, όπως τονίζει. «Η κερδοφόρος παραμονή στις αγορές προσομοιάζει με αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας, συνεπώς η υπομονή και η μακροπρόθεσμη στρατηγική αποτελούν τα ασφαλέστερα εργαλεία», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή