Χωρίς πρόστιμο όσοι δεν πιάνουν το όριο των e-αποδείξεων το 2020

Χωρίς πρόστιμο όσοι δεν πιάνουν το όριο των e-αποδείξεων το 2020

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ακύρωση του προστίμου για όσους δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις υποχρεώνεται το οικονομικό επιτελείο λόγω της πανδημίας. 

Επί της ουσίας, όσοι συγκέντρωσαν λιγότερες αποδείξεις το 2020 δεν πρόκειται να λάβουν «ραβασάκι» από την εφορία με πρόσθετο φόρο. Η αναστολή του προστίμου θα ισχύσει μόνο για τα εισοδήματα του 2020, ενώ για το νέο έτος η κυβέρνηση θα επαναφέρει στο τραπέζι τα φορολογικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Παράλληλα, εξετάζει και κίνητρα για να αυξηθεί η κατανάλωση, δεδομένου ότι οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 17,6 δισ. ευρώ από την αρχή του προηγούμενου έτους. 

«Δεν μπορούμε ένα μέτρο που ίσχυσε με κανονική κατανάλωση να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο τώρα. Μην έχει κανείς αγωνία, κανείς δεν πρόκειται να αδικηθεί. Θα μετρήσουμε, θα δούμε ποιοι και γιατί έχουν πρόβλημα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί», ανέφερε το Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. 

Οσοι λοιπόν δεν κατάφεραν να πιάσουν τον στόχο ηλεκτρονικών αποδείξεων που ανέρχεται στο 30% του εισοδήματος, μάλλον θα γλιτώσουν το πρόστιμο. Με βάση τη νομοθεσία, λιγότερες αποδείξεις σημαίνει και πέναλτι με συντελεστή 22% στη διαφορά των ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκεντρώθηκαν. Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει ηλεκτρονικά αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ και παρουσιάσει 3.000 ευρώ θα πληρώνει πέναλτι επί της διαφοράς, δηλαδή στο ποσό των 1.000 ευρώ. Το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα 220 ευρώ (1.000×22%).

Να ενισχύσει τον ηλεκτρονικό τρόπο συναλλαγών επιθυμεί η κυβέρνηση, ανασύροντας από τα συρτάρια της το σχέδιο κινήτρων για τους φορολογουμένους. Η υγειονομική κρίση είχε βάλει στον πάγο τις αλλαγές οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσουν να συζητιούνται και πάλι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ξαναβάλει στο τραπέζι τα διάφορα σενάρια τα οποία προβλέπουν ακόμα και κέρδη άνω των 100.000 ευρώ από φορολοταρίες. Μεταξύ όσων είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο έτος περιλαμβάνονται:

1. Φορολοταρίες. Εξετάζεται να υπάρχει ένας νικητής, ενδεχομένως και περισσότεροι, της φορολοταρίας οι οποίοι θα κερδίζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με το κίνητρο αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι φορολογούμενοι που θα ζητούν αποδείξεις και μάλιστα από τις επικίνδυνες επαγγελματικές ομάδες. Σημειώνεται ότι σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή το κόστος του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Εάν για παράδειγμα ένας ή πέντε φορολογούμενοι κερδίζουν από 100.000 ευρώ, τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να μοιράζονται ισόποσα στους υπόλοιπους. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει περισσότερα χρήματα σε λιγότερους τυχερούς.

2. Αποδείξεις. Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογουμένων «μετρούν» στη φορολοταρία. Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.

3. Κλήρωση ακινήτων τα οποία θα προέρχονται από αυτά που έχουν κατασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. 

4. Φοροαπαλλαγές. Ενα από τα σενάρια προβλέπει την έκπτωση από το εισόδημα (ποσοστό) ηλεκτρονικών πληρωμών σε κάποιες δραστηριότητες υψηλής φοροδιαφυγής. 

5. Διπλές αποδείξεις. Εξετάζεται το σενάριο να μετράει διπλά κάποιος περιορισμένος αριθμός αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή