Χρονιά ανόδου για τον τραπεζικό κλάδο το 2021, εκτιμούν οι αναλυτές

Χρονιά ανόδου για τον τραπεζικό κλάδο το 2021, εκτιμούν οι αναλυτές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξοι για την πορεία των ελληνικών τραπεζών και των μετοχών τους, παρά το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει από τις αρχές Νοεμβρίου 2020, εμφανίζονται διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές, εκτιμώντας πως οι εισροές νέων κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας θα είναι διαχειρίσιμες και πως ο κλάδος έχει επιστρέψει στην οδό της ομαλοποίησης που διακόπηκε στις αρχές του περασμένου έτους. Κατά τη Wood, το 2021-2022 αναμένεται οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών να έχουν «καθαρίσει» από την κληρονομιά των NPEs που άφησε η τελευταία δεκαετία της κρίσης, ενώ σύμφωνα με την Pantelakis Securities οι θετικοί καταλύτες για τον κλάδο θα συνεχίσουν να ξεδιπλώνονται, με τους κινδύνους να υποχωρούν και την «όρεξη» των επενδυτών για μετοχές «αξίας» (όπως οι τράπεζες) να αυξάνεται.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η Wood, το απόθεμα των NPEs για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα έχει μειωθεί στα 37 δισ. ευρώ το 2020, ενώ η έγκριση του «Ηρακλή 2» θα οδηγήσει σε έναν νέο γύρο τιτλοποιήσεων το 2021 και το 2022, που θα φέρει περαιτέρω σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη στιγμή που τα κεφαλαιακά αποθέματα του κλάδου είναι επαρκή. Ετσι, ακόμη και με την πρόσθετη εισροή NPEs λόγω της COVID-19, την οποία τοποθετεί στα 5,3 δισ. ευρώ, η Wood εκτιμά ότι η μείωση του δείκτη NPE κοντά στο 5% χωρίς να απαιτηθούν εκδόσεις μετοχών και η τελική εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών από τα παλαιά NPEs είναι πολύ πιθανές.

Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα ήδη προηγούνται, όπως σημειώνει, με δείκτες NPE κοντά στο 15% μετά την αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», ενώ η Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν μεγαλύτερο δρόμο μπροστά τους και θα απαιτηθεί μεγαλύτερη συμμετοχή στο σχέδιο «Ηρακλής 2».

Αν και η προ προβλέψεων κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών σταθεροποιήθηκε το 2020, η Wood αναμένει πως το 2021 και το 2022 οι τράπεζες είναι πιθανό να δυσκολευτούν να αντισταθμίσουν τα χαμηλότερα καθαρά επιτοκιακά έσοδα από τα NPEs, τις εκταμιεύσεις νέων δανείων, τις υψηλότερες προμήθειες και τα χαμηλότερα κόστη. Ωστόσο, εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα ανακάμψουν σημαντικά λόγω του χαμηλότερου κόστους κινδύνου.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα εκτιμά πως οι αποτιμήσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα ελκυστικές στα τρέχοντα επίπεδα και σύντομα θα μειωθεί το μεγάλο χάσμα (discount) που υπάρχει σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πολύ ελκυστικές χαρακτηρίζει και η Pantelakis Securities τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας πως το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει οι μετοχές τους το τελευταίο διάστημα έχει πολύ δρόμο ακόμη.

Οπως εξηγεί, λόγω των αναταραχών που προκάλεσε η πανδημία οι επενδυτές αγνόησαν πέντε βασικές θετικές εξελίξεις γύρω από τις ελληνικές τράπεζες: 

1) Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον «Ηρακλή» για να εκτελέσουν μεγάλες τιτλοποιήσεις NPEs με διαχειρίσιμες απώλειες.

2) Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, η ευελιξία των εποπτικών αρχών και η οικονομική ανάκαμψη θα κάνουν διαχειρίσιμο το επίπεδο εισροών νέων NPEs (4-5 δισ. ευρώ) λόγω COVID-19.

3) Ερχεται ο «Ηρακλής 2», ενώ η πρόταση για τη δημιουργία bad bank μπορεί να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στην αποφυγή κινδύνων.

4) Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν πολύ ισχυρά κεφαλαιακά «μαξιλάρια» και θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις τίτλων (AT1 / T2).

5) Τα βασικά προ προβλέψεων κέρδη παρέμειναν ανθεκτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή