«Στοιχηματίζουν» στα ελληνικά ομόλογα

«Στοιχηματίζουν» στα ελληνικά ομόλογα

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά είναι τα μηνύματα των διεθνών οίκων για τα ελληνικά ομόλογα, ενόψει και της πρώτης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές για το 2021, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Η Citigroup και η JP Morgan δηλώνουν αισιόδοξες για την πορεία της ελληνικής αγοράς αυτό το έτος και συνιστούν στους επενδυτές την αγορά ελληνικών κρατικών τίτλων, εκτιμώντας πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει σε έκδοση τίτλων μεγάλης διάρκειας, δηλαδή 20ετίας ή 30ετίας.

Την κατάλληλη ώρα…

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η Ελλάδα θα περιμένει να… ηρεμήσει ο «συνωστισμός» εκδόσεων ομολόγων από μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, που παρατηρείται τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, πριν επιχειρήσει να προχωρήσει στην πρώτη έξοδο, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη του μηνός ή στις αρχές του επομένου. Σε κάθε περίπτωση, «οδηγός» θα είναι η διάθεση των επενδυτών, η οποία πάντως παραμένει θετική για τους ελληνικούς τίτλους, με τις αποδόσεις τους να κινούνται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.

Οσον αφορά τη διάρκεια του ομολόγου με την οποία η Ελλάδα θα κάνει φέτος «πρεμιέρα» στις αγορές, όλα είναι πιθανά, τόσο για μια βραχυπρόθεσμη έκδοση όσο και για έναν πιο μακροπρόθεσμο τίτλο. Στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος παραμένει η βελτίωση της ελληνικής καμπύλης, καλύπτοντας τα σημεία όπου υπάρχουν «κενά», καθώς και η επέκταση της διάρκειάς της. Αυτό σημαίνει πως θα επιχειρηθούν βραχυπρόθεσμες εκδόσεις (5ετία, 7ετία ή «άνοιγμα» προηγούμενων βραχυπρόθεσμων εκδόσεων) καθώς και πιο μακροπρόθεσμες – εκτός από ένα νέο 10ετές, που θεωρείται βέβαιο, με τη 15ετία να θεωρείται μια καλή επιλογή, όπως έχει δείξει και η συμπεριφορά των επενδυτών στον αντίστοιχο τίτλο που εκδόθηκε το 2020. Η έκδοση ενός 20ετούς ομολόγου είναι επίσης στο τραπέζι και κερδίζει έδαφος, ωστόσο το πότε θα γίνει αυτή, άμεσα ή αργότερα, θα το καθορίσει η επενδυτική «όρεξη» και το σε ποιες διάρκειες φαίνονται συγκεντρωμένοι οι επενδυτές.

Το εγχείρημα ενός νέου 30ετούς τίτλου είναι πιο δύσκολο, με πηγές της αγοράς να αναφέρουν πως απαιτείται πολύ προσεκτική προετοιμασία. «Οσο πιο μακριά πηγαίνουμε στην καμπύλη τόσο το “καλάθι” των επενδυτών γίνεται πιο διστακτικό, καθώς η Ελλάδα δεν έχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα», σημειώνουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ένας 30ετής τίτλος έχει, για παράδειγμα, τρεις φορές μεγαλύτερο ρίσκο από έναν 10ετή. Αυτό δεν σημαίνει πως έχει αποκλειστεί μια τέτοια έκδοση, και αν οι συνθήκες τις αγοράς το «επιβάλλουν» και υπάρχει «μανία» για τους ελληνικούς τίτλους, τότε είναι ένα σενάριο το οποίο θα εξετασθεί. 

Κάθε τρίμηνο

Οπως έχει επισημάνει ο ΟΔΔΗΧ, στόχος είναι η Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές κάθε τρίμηνο, ενισχύοντας την παρουσία της και την επενδυτική βάση, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης και διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία σήμερα διαμορφώνονται στα 32,2 δισ. ευρώ. Πρόβλημα ρευστότητας δεν υπάρχει, όπως δεν υπήρξε και το ιδιαίτερα δύσκολο 2020, που καταναλώθηκαν 22 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα και παρ’ όλα αυτά το «μαξιλάρι» έκλεισε πέρυσι στα 31,1 δισ. ευρώ. Φέτος αναμένεται να αντληθούν 8-12 δισ. ευρώ από τις αγορές, ενώ από την Ε.Ε. (SURE, Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ.) πρόκειται να εισρεύσουν 5,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι αναπτυξιακές προοπτικές μετά και τα εμβόλια έχουν ενισχυθεί. 

Οι εκτιμήσεις

Η Citigroup πάντως εκτιμά πως η Ελλάδα θα βγει φέτος τέσσερις φορές στις αγορές για την άντληση 10 δισ. ευρώ συνολικά, με την αρχή να γίνεται αυτόν τον μήνα με νέο 20ετές ομόλογο για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Η επόμενη έκδοση τοποθετείται τον Απρίλιο με 7ετές ομόλογο για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ επίσης, ενώ τον Ιούνιο η Citi αναμένει την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου ύψους 2,5 δισ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο το re-opening του τίτλου με άντληση άλλων 2,5 δισ. ευρώ. Η αμερικανική τράπεζα επαναλαμβάνει πως έχει τοποθετήσει τα ελληνικά ομόλογα στα κορυφαία «στοιχήματα» για το 2021, συνιστώντας στους επενδυτές την αγορά του ελληνικού ομολόγου λήξεως Φεβρουαρίου 2025 έναντι των ιταλικών ομολόγων. Εκτός από το πρόγραμμα PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως τονίζει, τα ελληνικά ομόλογα θα δεχθούν στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, το «κυνήγι» αποδόσεων των επενδυτών, το οποίο θα συνεχιστεί, και τη χαμηλή καθαρή προσφορά. 

Στα 10 δισ. ευρώ εκτιμά και η JP Morgan πως θα κινηθεί η ελληνική εκδοτική δραστηριότητα φέτος, προβλέποντας την έκδοση νέου 10ετούς ή 30ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο και συνολικά 4-5 εξόδους της Ελλάδας στις αγορές το 2021. Αναμένει πως η ελληνική καμπύλη θα συνεχίσει να γίνεται πιο επίπεδη, ειδικά στο «κομμάτι» των διαρκειών 2-10 ετών, ενώ συνιστά στους επενδυτές την αγορά του 7ετούς ομολόγου λήξεως Ιανουαρίου 2028, τονίζοντας πως υπάρχει υψηλή πιθανότητα αναβαθμίσεων της Ελλάδας φέτος από τους οίκους αξιολόγησης, με την ανάκτηση πάντως της επενδυτικής βαθμίδας να αρχίσει να απασχολεί περισσότερο την αγορά το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή