Ο Τραμπ αναζητεί την προσοχή, χωρίς το αγαπημένο του μέσο

Ο Τραμπ αναζητεί την προσοχή, χωρίς το αγαπημένο του μέσο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τηλεόραση είναι αυτή που διαμόρφωσε τη δημόσια εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ. Μέσα από την εκπομπή ριάλιτι «The Apprentice», δημιούργησε μια φανταστική εκδοχή του εαυτού του, ως σκληρού και αυτοδημιούργητου επιχειρηματία. Οι θορυβώδεις προεκλογικές εμφανίσεις του τον βοήθησαν να κυριαρχήσει στην τηλεοπτική σκηνή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. 
Από τους πρώτους κιόλας μήνες της προεδρίας του, όμως, ο Τραμπ επέλεξε να υποδυθεί νέο χαρακτήρα, βασισμένο στον λογαριασμό του στο Twitter. Εκεί, ο Τραμπ συνειδητοποίησε ότι με ένα σύντομο μήνυμα είχε τη δυνατότητα να διαμορφώνει την ειδησεογραφία της ημέρας, να καταφέρεται εναντίον πολιτικών αντιπάλων, να απολύει συνεργάτες και υπουργούς και να δημιουργεί προβλήματα σε Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες και δημοσιογράφους. Η κατάργηση του λογαριασμού του σημαίνει ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα για τις λίγες ημέρες που απέμειναν στη θητεία του: πώς να επικοινωνήσει με τη βάση του, προβάλλοντας την άποψή του χωρίς παρεμβάσεις. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το πρώτο χωρίς Twitter για τον Τραμπ, ο πρόεδρος επέμενε ότι η εφαρμογή δεν θα του έλειπε καθόλου.

Ακόμη και χωρίς Twitter και υπό την απειλή της παραπομπής του ενώπιον του Κογκρέσου, ο Τραμπ παραμένει ο ισχυρότερος άνθρωπος στον πλανήτη μέχρι την 20ή Ιανουαρίου, με δεκάδες ανθρώπους επιφορτισμένους με την επικοινωνία του. Παρότι, όμως, η σταδιοδρομία του υπήρξε συνυφασμένη με την τηλεόραση, ο Τραμπ «απεξαρτήθηκε» από το μέσο, ενώ η απόφασή του αυτή οδήγησε στην οικειοθελή φίμωσή του.

Οσο περνούσαν τα χρόνια της προεδρίας του και οι νομικές έρευνες για τις δραστηριότητές του αυξάνονταν, η τηλεόραση έπαψε να αποτελεί ασφαλές πεδίο για τον Τραμπ. Τα τηλεοπτικά δίκτυα, με εξαίρεση το Fox, άρχισαν να θέτουν ενοχλητικές ερωτήσεις. Οι «εξορμήσεις» του Τραμπ στην αίθουσα μπρίφινγκ του Λευκού Οίκου δεν πήγαιναν καλά, αποκαλύπτοντας την άγνοιά του για διεθνή θέματα, αλλά και για τις εσωτερικές εξελίξεις. Η περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίσθηκαν οι δηλώσεις του για χρήση ενέσιμων απολυμαντικών για τον κορωνοϊό και η διαρκής ψευδολογία του τον έπεισαν ότι το Twitter προσέφερε την ιδανική πλατφόρμα για την προώθηση των θέσεών του.

Η μονίμως ανοικτή τηλεόραση στο Οβάλ Γραφείο προσέφερε στον Τραμπ πολεμοφόδια για τις επιθέσεις του μέσω Twitter, ενώ ο πρόεδρος περίμενε να δει ζωντανά την επίδραση των μηνυμάτων του στα λόγια των συντηρητικών σχολιαστών του Fox News. Για έναν 70χρονο με ψυχοσύνθεση εφήβου, ο οποίος είναι εθισμένος στη δημοσιότητα, η άμεση ικανοποίηση των μηνυμάτων του Twitter δεν είχε ανάλογο.

Παραδοσιακές μορφές 

Σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες ότι αναζητούν εναλλακτική πλατφόρμα, στην οποία ο πρόεδρος θα μπορεί να εκφράζεται χωρίς λογοκρισία. 

Για την ώρα, όμως, ο Τραμπ έχει περιορισθεί σε παραδοσιακές μορφές προεδρικής επικοινωνίας. 

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει έστω και λίγα λεπτά θετικής δημοσιότητας, ο Τραμπ σχεδιάζει να μεταβεί σήμερα στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, για να προωθήσει την ολοκλήρωση της κατασκευής του διαχωριστικού τείχους με το Μεξικό. Οι εικόνες της ερήμου και το έντονο φως θα προσφέρουν στον πρόεδρο τις επιθυμητές αποχαιρετιστήριες εικόνες της θητείας του. 

Ο στενός σύμβουλος του προέδρου, Τζέισον Μίλερ, λέει ότι η σημερινή ομιλία του Τραμπ στα σύνορα μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη, θέτοντας τα τηλεοπτικά δίκτυα ενώπιον διλήμματος: να ακολουθήσουν το Twitter φιμώνοντας τον πρόεδρο ή να του επιτρέψουν να απευθυνθεί στο έθνος;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή