Το Πεκίνο στέλνει μήνυμα στον Μπάιντεν

Το Πεκίνο στέλνει μήνυμα στον Μπάιντεν

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες και επεισοδιακές ημέρες της θητείας του Τραμπ στο τιμόνι της υπερδύναμης σημειώνεται ραγδαία κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, καθώς η δεύτερη οικονομία στον κόσμο αντιδρά σε κινήσεις του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Μπαίνοντας δυναμικά στην αντεπίθεση, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου προχωράει σε ένα είδος αντιποίνων για κάθε είδους περιορισμό ή και ολοκληρωτικό εμπάργκο που έχει επιβάλει στις κινεζικές επιχειρήσεις ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, θέσπισε νέα νομοθεσία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με την οποία καλεί τις επιχειρήσεις είτε τρίτων χωρών είτε πολυεθνικές να αγνοήσουν τις αποφάσεις και τις ντιρεκτίβες των ΗΠΑ.

Παράλληλα, καλεί όποια κινεζική επιχείρηση, όποιον κινεζικό οργανισμό αλλά ακόμη και όποιον Κινέζο «υφίσταται σημαντική ζημία» από τη συμμόρφωση άλλης επιχείρησης με τις αποφάσεις του Τραμπ να προσφύγει εναντίον στα δικαστήρια της Κίνας και μάλιστα εσπευσμένα: σε διάστημα 30 ημερών. Στη συνέχεια η κινεζική δικαιοσύνη θα εξετάσει την υπόθεση και θα αποφανθεί κατά πόσον στοιχειοθετείται παραβίαση του διεθνούς δικαίου με πλήγμα στην εθνική κυριαρχία και την εθνική ασφάλεια της Κίνας ή στα συμφέροντα των Κινέζων πολιτών. Εννοείται, βέβαια, πως η απόφαση των κινεζικών δικαστηρίων θα είναι πάντα καταδικαστική εναντίον των τρίτων επιχειρήσεων, καθώς η κινεζική δικαιοσύνη ελέγχεται πλήρως από το Πεκίνο.

Εν ολίγοις, οι κινεζικές αρχές θέτουν στο στόχαστρό τους επιχειρήσεις άλλων χωρών ή πολυεθνικές που υπακούοντας στις απαγορεύσεις της κυβέρνησης Τραμπ είτε αποκλείουν κινεζικές επιχειρήσεις από τη συνεργασία είτε τους επιβάλλουν περιορισμούς. Το αποτέλεσμα θα είναι όλο και περισσότερες τρίτες επιχειρήσεις και φυσικά αμερικανικές να βρεθούν παγιδευμένες στα πυρά που θα ανταλλάσσουν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. 

Οπως σχολιάζουν, μάλιστα, οι New York Times, η αντεπίθεση του Πεκίνου στέλνει ταυτοχρόνως ένα πιεστικό μήνυμα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που με την ανάληψη της εξουσίας θα κληθεί άμεσα να αποφασίσει αν θα διατηρήσει σε ισχύ τις εχθρικές προς τις κινεζικές επιχειρήσεις αποφάσεις του Τραμπ, αν θα τις χαλαρώσει απλώς ή αν θα τις αναθεωρήσει πλήρως. 

Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ο Χένρι Γκάο, καθηγητής Νομικών στο Πανεπιστήμιο Δημόσιας Διοίκησης της Σιγκαπούρης, τονίζει πως η κίνηση αυτή ουσιαστικά θέτει τις μεγάλες επιχειρήσεις σε μια κατάσταση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», καθώς θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συμμορφωθούν με τις κυρώσεις των ΗΠΑ ή με τη νέα νομοθεσία της Κίνας. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, «η Κίνα προσπαθεί να αποθαρρύνει τη νέα κυβέρνηση από το να συμπεριφερθεί όπως ο Τραμπ».

Η κλιμάκωση είναι ουσιαστικά αναπόφευκτο συνεπακόλουθο μιας σειράς από εμπάργκο και απαγορεύσεις που επέβαλε ο απερχόμενος πρόεδρος κατά των κινεζικών επιχειρήσεων επικαλούμενος πάντα λόγους εθνικής ασφάλειας. Τελευταία ήταν η ανακοίνωση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE) ότι διαγράφει τρεις κινεζικούς κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών, τις China Telecom, China Mobile και China Unicom, από τους δείκτες του. Το NYSE συμμορφώθηκε, έτσι, με σχετική απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ που απαγόρευσε στους Αμερικανούς επενδυτές να τοποθετούν κεφάλαιά τους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. 

Επικαλέστηκε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της υπερδύναμης, καθώς κατηγορεί τις τρεις εταιρείες ότι διατηρούν στενούς δεσμούς  με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις. Εχουν, ωστόσο, προηγηθεί κι άλλες επιθέσεις εναντίον κινεζικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Αρχικά οι περιορισμοί που επέβαλε η Ουάσιγκτον κατά του κολοσσού των τηλεπικοινωνιών, της Huawei, την οποία κατηγορεί ότι λειτουργεί ως όχημα του Πεκίνου και με κακόβουλο λογισμικό κρυμμένο στην τεχνολογία της κατασκοπεύει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. 

Ο Τραμπ επικαλούμενος, έτσι, κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ έχει απαγορεύσει στις αμερικανικές βιομηχανίες να προμηθεύουν καίριας σημασίας εξαρτήματα και έχει πλήξει, έτσι, σημαντικά τις επιχειρήσεις του κινεζικού κολοσσού στον τομέα των λεγόμενων έξυπνων κινητών. Ομοίως παγιδευμένος στα πυρά των δύο μονομάχων βρέθηκε προ μηνών ο κινεζικός γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ByteDance, όταν η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να εξαναγκάσει την κινεζική επιχείρηση σε εκποίηση της δημοφιλέστατης εφαρμογής της TikTok.

Στη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου προέδρου, που από την ανάληψη της εξουσίας εγκαινίασε εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, το Πεκίνο έχει επανειλημμένως προχωρήσει σε αντίποινα για τους δασμούς ή τις κυρώσεις σε κινεζικά προϊόντα και επιχειρήσεις. Ως τώρα, όμως, οι αντιδράσεις των κινεζικών αρχών δεν ήσαν ποτέ κυριολεκτικά αντίστοιχες με τις κινήσεις της Ουάσιγκτον για τον απλούστατο λόγο ότι οι ΗΠΑ εισάγουν από την Κίνα περισσότερα από όσα εξάγουν στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι αναγκαστικά το Πεκίνο έχει λιγότερες επιλογές για να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή