Τα κινεζικά χρηματιστήρια ανταγωνίζονται Νέα Υόρκη και Λονδίνο

Τα κινεζικά χρηματιστήρια ανταγωνίζονται Νέα Υόρκη και Λονδίνο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα θα αναδυθεί σύντομα σε παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο και θα ανταγωνιστεί τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Το χρηματοπιστωτικό της σύστημα είναι αυτή τη στιγμή λιγότερο ανεπτυγμένο από τα αντίστοιχα των δυτικών οικονομιών, αλλά είναι θέμα χρόνου να αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία της Wall Street και του City. Το 2020 στάθηκε, άλλωστε, μια «καθοριστική χρονιά» για τις κινεζικές χρηματαγορές.

Οι εκτιμήσεις ανήκουν στον Ρέι Ντάλιο, τον ιδιαίτερα παρεμβατικό ιδρυτή του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, Bridgewater.  Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times τόνισε πως η Κίνα έχει ήδη τη δεύτερη σε μέγεθος χρηματαγορά στον κόσμο και αναπόφευκτα θα διεκδικήσει την ανάδειξή της σε πρώτο στον κόσμο χρηματοπιστωτικό κέντρο. Οπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα, η Κίνα έχει πράγματι προσελκύσει τον τελευταίο χρόνο τους ξένους επενδυτές χάρη στη θεαματική ανάκαμψή της από την ύφεση της πανδημίας, με το ΑΕΠ της να έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,9% στο σύνολο του περασμένου έτους σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες οικονομίες της Δύσης επλήγησαν από τη μεγαλύτερη ύφεση που έχουν γνωρίσει εδώ και πολλές γενιές. Το Πεκίνο προωθεί, έτσι, κινεζικούς τίτλους, μετοχές και ομόλογα, σε πολλούς μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες ανά τον κόσμο. Ετσι, το περασμένο έτος οι εισροές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στους κινεζικούς τίτλους οδήγησαν σε άνοδο 27% τον δείκτη CSI 300 των μετοχών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν.  Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του  κινεζικού δημοσίου, προσελκύουν το ξένο κεφάλαιο, καθώς εξακολουθούν να προσφέρουν δελεαστικές αποδόσεις όταν στον ανεπτυγμένο κόσμο οι αποδόσεις βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

Οι Ρέι Ντάλιο δεν είναι ο μόνος που προβλέπει την ανάδειξη της Κίνας στην πρωτοκαθεδρία των χρηματοπιστωτικών κέντρων. Πολλοί αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν πως οι διεθνείς επενδυτές θα τοποθετήσουν περισσότερα κεφάλαιά τους στην Κίνα μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι F.T. τονίζουν, βέβαια, ότι επενδύσεις στην Κίνα φέρουν μαζί τους προκλήσεις και εγκυμονούν πολιτικούς κινδύνους όπως κατέδειξε η πρόσφατη υπόθεση της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Ant, όταν το Πεκίνο απαγόρευσε την αρχική δημόσια εγγραφή της κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του Τζακ Μα, ιδρυτή και προέδρου της μητρικής της, της Alibaba, του οποίου η τύχη αγνοείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Οπως, όμως, τόνισε ο Ρέι Ντάλιο, «τίποτε δεν είναι τέλειο, αλλά πρέπει κανείς να στρέφεται και αλλού, καθώς οι χρηματαγορές όχι μόνον αναπτύσσονται αλλά προσφέρουν ευκαιρίες για καλές επενδύσεις και σε εκείνη την περιοχή υπάρχουν μεγάλα περιθώρια».  
 Ο ίδιος, επισήμανε ότι «σε όλη την Ιστορία, οι μεγαλύτερες εμπορικές χώρες εξελίσσονται σε παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα και το νόμισμά τους σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα». Διευκρίνισε, μάλιστα, πως όταν βλέπει κανείς τη μετάβαση από τη μια αυτοκρατορία στην άλλη, από τους Ολλανδούς στους  Βρετανούς και μετά στους  Αμερικανούς. «φαίνεται να γίνεται το ίδιο ξανά και ξανά».

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τις εκτιμήσεις του αφενός επειδή συνάδουν με εκείνες πολλών αναλυτών και επενδυτών και αφετέρου επειδή ο ίδιος προέβλεψε πως σε κάποιο χρονικό διάστημα η Κίνα πιθανώς θα αντιπροσωπεύει ένα «πολύ σημαντικό» τμήμα των δραστηριοτήτων της Bridgewater που διαχειρίζεται περίπου 150 δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά την κινεζική θυγατρική της, με την επωνυμία All Weather China Fund, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 εκατ. δολαρίων, όλα σε γουάν. Το περασμένο έτος είχε απόδοση 24,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή