Σε υφεσιακό περιβάλλον θα παραμείνει η οικονομία και το α΄ τρίμηνο του 2021

Σε υφεσιακό περιβάλλον θα παραμείνει η οικονομία και το α΄ τρίμηνο του 2021

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yφεση και το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020 προβλέπει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία», στο οποίο εξετάζει τις επιπτώσεις στην οικονομία από τα δύο lockdowns. Κι αυτό γιατί οι συνέπειες του δεύτερου lockdown, εκτός από την αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2020, θα περάσουν και στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε τριμηνιαία βάση, η εκτίμηση των αναλυτών της τράπεζας είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα υπάρξει στασιμότητα ή μικρή κάμψη και όχι αναγκαστικά μεγάλη ύφεση.

Το δελτίο επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία από το δεύτερο lockdown διαφέρουν από εκείνες του πρώτου. Οι αρχικές συνθήκες και οι προσδοκίες δεν ήταν ίδιες, σημειώνει, ενώ η ένταση της διαταραχής του δεύτερου lockdown ήταν σε γενικές γραμμές –και συνεχίζει να είναι μέχρι σήμερα– πιο ήπια σε σύγκριση με το πρώτο, λόγω των λιγότερο αυστηρών μέτρων. Ωστόσο, συνεχίζει η ανάλυση της τράπεζας, το δεύτερο lockdown έχει μεγαλύτερη διάρκεια και οι αποφάσεις που λαμβάνονται χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι κατά το δεύτερο lockdown οι φορείς της οικονομίας δεν αιφνιδιάστηκαν όπως κατά το πρώτο, με αποτέλεσμα η αντίδρασή τους να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Ωστόσο, στον αντίποδα, οι μήνες που προηγήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν χρέη. «Ενα ποσοστό των φορέων της οικονομίας ήταν σε δυσμενέστερη κατάσταση τον Νοέμβριο του 2020 σε σχέση με τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2020, δηλαδή ήταν πιο ευάλωτοι σε περιοριστικά μέτρα», σημειώνεται στο δελτίο. Οι αναλυτές επισημαίνουν δύο θετικά και ένα αρνητικό στοιχείο ως προς την προβλεπόμενη ένταση των επιπτώσεων του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε σύγκριση με το πρώτο. Στα θετικά είναι βεβαίως τα εμβόλια και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Το αρνητικό, παράγοντας αβεβαιότητας, είναι η κληρονομιά που θα αφήσει η κρίση υπό τη μορφή ανισορροπιών (δημοσιονομικό και εξωτερικό ισοζύγιο) και υψηλών χρεών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνουν επίσης τη δύσκολη άσκηση της άρσης των υποστηρικτικών μέτρων, η οποία περικλείει ρίσκα για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αν είναι απότομη, αλλά και για τον προϋπολογισμό, αν είναι πολύ αργή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή