Τρίτη κατά σειρά πτωτική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Τρίτη κατά σειρά πτωτική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και την αλλαγή του κλίματος κοντά στα μέσα της συνεδρίασης, όταν οι πωλητές πήραν τα ηνία της αγοράς πιέζοντας επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο Γενικός Δείκτης για πρώτη φορά από τις 23 Δεκεμβρίου επέστρεψε κάτω από τις 800 μονάδες, ωστόσο σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές ακόμη παραμένει σχετικά μακριά από κρίσιμα τεχνικά επίπεδα που θα μπορούσαν να αλλάξουν το ανοδικό μομέντουμ. Ο τζίρος πάντως κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δεν μαρτυρεί κάποια σημαντική ρευστοποίηση θέσεων και φυγή από το Χ.Α., οδηγώντας στη διατήρηση των εκτιμήσεων πως η τρέχουσα διόρθωση της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε ευκαιρία νέας εισόδου σε πολλούς τίτλους.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 796,73 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 794,52 μονάδες και υψηλό τις 806,89, και ο τζίρος ανήλθε στα 45,44 εκατ. ευρώ. Κατά την Depolas Investments, οποιαδήποτε σοβαρή αδυναμία της αγοράς στο εσωτερικό θα μας βρει στην παρούσα φάση από την πλευρά των αγοραστών. Κρίσιμη, βραχυπρόθεσμα, χαρακτηρίζεται η περιοχή των 780-770 μονάδων ΓΔΧΑ. Από την πλευρά της, η Merit Securities εντοπίζει τα σημεία στήριξης στις 794 και τις 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης αποτελούν οι 810 και 820 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,41%, στις 1.899,82 μονάδες, ενώ με οριακή άνοδο 0,18% στις 1.102,23 μονάδες έκλεισε o δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ (+1,57%), ΟΠΑΠ (+1,18%) και ΑΔΜΗΕ (+0,97%), ενώ τις ισχυρότερες πιέσεις δέχτηκαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-4,07%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4,02%) και «Σαράντης» (-2,19%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 477,90 μονάδες με την Alpha Bank να υπεραποδίδει στο +1,43%, την Eurobank να κλείνει στο -1,66%, την Εθνική στο -0,91% και την Πειραιώς στο -2,47%.

Το θετικό μομέντουμ του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι δύσκολο να διατηρηθεί με τον τραπεζικό κλάδο, που για πολλές εβδομάδες οδήγησε στην ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, να εμφανίζει κόπωση, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν στο ξεκίνημα του νέου έτους να προβούν σε ρευστοποιήσεις και με τις εισροές κεφαλαίων που τροφοδότησαν το ράλι του τελευταίου διμήνου του 2020 να έχουν διακοπεί, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Η απομάκρυνση του γεωπολιτικού κινδύνου, όπως προσθέτει, μετά την αναγγελία διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας και τον ορισμό της σχετικής ημερομηνίας στις 25/1, δεν συνέβαλε στην αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας.
Ως αποτέλεσμα, το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες καθίσταται η πιθανότερη βραχυχρόνια εξέλιξη, με τους αγοραστές να καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι συνεχίζουν να πιστεύουν στις θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου, καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή