Μπόνους σε υπαλλήλους για ταχεία έκδοση συντάξεων

Μπόνους σε υπαλλήλους για ταχεία έκδοση συντάξεων

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την έκδοση ακόμη και 130 νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων τον μήνα από έναν υπάλληλο, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές εκτός ωραρίου και υπερωριακής απασχόλησης, και με κίνητρο ένα «μπόνους» που μπορεί να φθάσει και τα 480 ευρώ μηνιαίως, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ κατέστρωσε και για το 2021 ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο σχέδιο για την εκκαθάριση των άνω των 300.000 εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Πρόκειται για μια πρακτική που ξεκίνησε το 2017 όταν η τρόικα έθετε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκκαθαριστεί η πλειονότητα του όγκου των εκκρεμοτήτων, όμως, τρία και πλέον χρόνια μετά, η κατάσταση φαίνεται πως έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το θέμα αποτελεί όχι μόνο ένα από τα πλέον έντονα και μόνιμα κοινωνικά προβλήματα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αλλά και μέγιστο πολιτικό πρόβλημα. Το οποίο καλούνται πλέον να διαχειριστούν ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις».

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη δημιουργία των νέων κλιμακίων, που δημιουργούνται κάθε χρόνο, έχει ψηφιστεί νόμος που ορίζει την έστω και προσωρινή στελέχωση του φορέα με νέους υπαλλήλους, είτε μέσω αποσπάσεων είτε μέσω επιστράτευσης έμπειρων συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, με σκοπό να αυξηθούν οι ρυθμοί απόδοσης της απονομής συντάξεων και να μειωθεί σημαντικά ο όγκος των εκκρεμοτήτων. 

Ο τέως υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρέδωσε στον κ. Χατζηδάκη ένα επίσης φιλόδοξο σχέδιο εκκαθάρισης των παλαιών συντάξεων, το οποίο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των κύριων συντάξεων που εκκρεμούν από το 2013 μέχρι το 2017. 

Ενα μήνα μετά, τον Μάρτιο του 2021, θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί οι συντάξεις με ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης το 2018, και τον Απρίλιο οι εκκρεμείς συντάξεις του πρώην ΟΓΑ που είχαν ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης μέχρι τον Απρίλιο του 2020 (από τον Απρίλιο του 2020 και μετά οι συντάξεις του ΟΓΑ εκδίδονται ψηφιακά, μέσω του συστήματος «Ατλας»). Εως το τέλος Μαΐου, το σχέδιο προβλέπει εκκαθάριση όλων των εκκρεμών συντάξεων που είχαν ημερομηνία αίτησης έως τις 31/12/2019, και τον Ιούλιο –εφόσον οι μηνιαίοι στόχοι επιτυγχάνονται– θα πρέπει να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020. Παράλληλα, δε, θα λειτουργεί και η ψηφιακή έκδοση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, μέσω του συστήματος «Ατλας». Βάσει αυτού του προγραμματισμού, από τον τρέχοντα μήνα μπαίνουν πιλοτικά οι αιτήσεις συντάξεων για αναπηρία και οι συντάξεις των υγειονομικών, ώστε να ξεκινήσει η πλήρης ένταξή τους τον Μάρτιο. Θα ακολουθήσουν οι συντάξεις του Δημοσίου και οι μηχανικοί, και στο τέλος του 2021 οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για την επίτευξη του υπερβολικά δύσκολου αυτού εγχειρήματος, και υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος υπουργός Εργασίας δεν θα παρέμβει βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα, αναλαμβάνοντας εκ των πραγμάτων και την ευθύνη για το αποτέλεσμα, μπαίνουν στη μάχη και τα κλιμάκια του 2021.

Σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο του φορέα, έως και μεθαύριο, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι που έχουν γνώση αποκλειστικά στα αντικείμενα απονομής παροχών κύριας και επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ, εξωιδρυματικού επιδόματος, λοιπών παροχών, ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης, ελέγχου καταβολής εισφορών, αναγνώρισης και διαπίστωσης χρόνων ασφάλισης εκκαθάρισης συντάξεων, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση intranet.efkagov.gr/klimakia.

Συνδικαλιστές αλλά και στελέχη του e-ΕΦΚΑ εκτιμούν πως η συμμετοχή δεν θα είναι μεγάλη, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα φθάσει τα 1.000 άτομα. Τα οποία θα εργάζονται εκτός ωραρίου, για να εκδίδουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκκρεμούν, πέραν αυτών που θα διεκπεραιώνουν στο κανονικό ωράριο εργασίας τους και την υπερωριακή τους απασχόληση. Θα υπάρχουν μάλιστα και στόχοι, προκειμένου στην πλήρη επίτευξή τους, όχι μόνο από τους ίδιους αλλά και από το κλιμάκιο συνολικά, να λάβουν επιπλέον ποσό της τάξης των 480 ευρώ τον μήνα. Ορίζονται και βαθμοί δυσκολίας (συντελεστές στάθμισης), με τις διεθνείς συντάξεις και διαδοχική ασφάλιση να έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό –της τάξης του 2,5–, και τη συμπλήρωση στοιχείων που λείπουν στο σύστημα «Ατλας» το μικρότερο, 0,4.

Oι στόχοι έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων για κάθε μήνα ποικίλλουν ανά κλιμάκιο και ανά Ταμείο. Για παράδειγμα, για την έκδοση συντάξεων από το ΙΚΑ (κύριων και επικουρικών) ο στόχος είναι μεταξύ 50 και 110 αποφάσεις, για τον ΟΑΕΕ από 25 έως 50, ενώ για αιτήσεις Δημοσίου (κύρια σύνταξη, επικουρική, εφάπαξ) από 55 έως 90 αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή