Ρευστότητα 500 εκατ. σε μικρομεσαίες μέσω Ταμείου Εγγυοδοσίας

Ρευστότητα 500 εκατ. σε μικρομεσαίες μέσω Ταμείου Εγγυοδοσίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Χρηματοδοτική «ένεση» ύψους 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη στήριξη των επενδύσεων και της ρευστότητάς τους, φέρνει η ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επενδύσεων. Διαχειριστής του νέου ταμείου είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), το οποίο θα λειτουργεί ως εγγυητής των δανείων επενδυτικού σκοπού, σε ύψος έως 80%, όπως ανακοινώθηκε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Αλέν Γκοντάρ, καθώς και εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στόχος, όπως σημειώθηκε, είναι η παροχή εγγυημένων επενδυτικών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας τους, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επιχειρηματική ανάκαμψη από την υγειονομική κρίση της πανδημίας COVID-19.

Το ταμείο, η συμφωνία για τη σύσταση του οποίου υπεγράφη στις 6 Μαρτίου 2020, συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), του ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Ετσι, με την τραπεζική μόχλευση, ο προϋπολογισμός του ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων, με νέα δάνεια χαμηλού επιτοκίου, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής.

Οπως δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν τώρα να επωφεληθούν από αυτό το νέο και επίκαιρο επενδυτικό πρόγραμμα. Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης τόνισε από την πλευρά του πως το νέο εγγυοδοτικό ταμείο αποτελεί ακόμη μία στοχευμένη προσθήκη στο συνεκτικό πλέγμα μέτρων και δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή ρευστότητας στην αγορά. Ειδικότερα, αφορά εγγυημένα, χαμηλότοκα επενδυτικά δάνεια που θα επιτρέψουν στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για τη νέα πραγματικότητα που αναμένεται να διαμορφωθεί στην αγορά. 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στα πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα –Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Attica Bank και ProCredit Bank– με τα οποία το ΕΤαΕ έχει ήδη συνάψει επιχειρησιακές συμφωνίες. Στο αμέσως προσεχές διάστημα, τα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.