Δεν αναμένουν υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας οι ξένοι αναλυτές

Δεν αναμένουν υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας οι ξένοι αναλυτές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης φέτος, παρά το παρατεταμένο lockdown και τη συρρίκνωση της οικονομίας που φέρνουν οι εξελίξεις της πανδημίας, εμφανίζονται οι αναλυτές, εκτιμώντας πως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση. Η συνεχιζόμενη ισχυρή στήριξη της ΕΚΤ, οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα τονώνοντας την οικονομία, καθώς και το υψηλό «μαξιλάρι» διαθεσίμων το οποίο παρά την κρίση διαμορφώνεται στα 32,2 δισ. ευρώ, αποτελούν τα «όπλα» της χώρας που αναμένεται να θωρακίσουν και ίσως να «ανεβάσουν» την αξιολόγησή της, όλο και πιο κοντά στο ορόσημο της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημειώνεται πως ο φετινός πρώτος κύκλος αξιολογήσεων των οίκων ξεκινάει σε λίγες ημέρες, με τη Fitch στις 22 Ιανουαρίου, και συνεχίζεται στις 19 Μαρτίου με την DBRS, στις 24 Απριλίου με τη S&P και στις 21 Μαΐου με τη Moody’s. Επί του παρόντος, η Fitch δίνει στην Ελλάδα την υψηλότερη αξιολόγηση (ΒΒ με σταθερές προοπτικές), δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ οι Moody’s, S&P και DBRS τρία σκαλοπάτια.

Η Ελλάδα ήταν η νικήτρια του 2020 όσον αφορά τις «βαθμολογίες» από τους οίκους, βλέποντας αναβάθμιση της αξιολόγησής της, όπως τονίζει η Danske Bank. Παρά τη βαθιά ύφεση της οικονομίας λόγω της πανδημίας και τους αυξανόμενους δείκτες χρέους, η ένταξή της στο PEPP έπαιξε σημαντικό ρόλο στις «ετυμηγορίες» των οίκων. Καθοριστικός παράγων για την περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησής της. 

Από την πλευρά της, η Société Générale επισημαίνει επίσης πως, παρά τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, οι αξιολογήσεις της ελληνική οικονομίας από τους οίκους δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο υποβαθμίσεων, τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα. Οπως εκτιμά η γαλλική τράπεζα, η ευρεία διάθεση των εμβολίων στον πληθυσμό, σε συνδυασμό με τους πόρους που θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα. Η Société Générale αναμένει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει περίπου 6 δισ. ευρώ το 2021 από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή