Ενισχύσεις 22 δισ. για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας

Ενισχύσεις 22 δισ. για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βήματα που απομένουν ώστε να ξεκινήσει μέσα στο 2021 η υλοποίηση του masterplan, για τη μετάβαση στη μετά τον λιγνίτη εποχή, παρουσίασε κατά την ομιλία της στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. 

Η συντονιστική επιτροπή υπό τον κ. Κωστή Μουσουρούλη, εργάζεται εντατικά για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης 2021-2027, καθώς και την κατάρτιση των εδαφικών σχεδίων, που αποτελούν προϋπόθεση για να «ξεκλειδώσουν» τα κονδύλια του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ύψους 5 δισ. ευρώ, από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, είπε η κ. Σδούκου.

«Στόχος μας είναι να είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα καταθέσει τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης» είπε, ενώ επεσήμανε ότι ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΕΝ βρίσκεται η ολοκλήρωση, σε συνεννόηση με  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και της δέσμης φορολογικών-αναπτυξιακών κινήτρων που θα επιταχύνουν την υλοποίηση επενδύσεων, αλλάζοντας το αναπτυξιακό μοντέλο σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Οσον αφορά την υλοποίηση του σχεδιασμού για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, η κ. Σδούκου σημείωσε πως «χρειαζόμαστε επενδύσεις, για την προσέλκυση των οποίων απαιτούνται τομές που θα κάνουν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ πιο εύκολες και πιο ασφαλείς», τονίζοντας επίσης ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προώθηση της δεύτερης φάσης απλοποίησης και επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, η οποία θα ολοκληρωθεί το α΄ εξάμηνο του 2021, με έμφαση στις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας. 

Υπενθύμισε ότι, μέχρι σήμερα, από διάφορα «σημεία εισόδου» υποβολής αιτήσεων για έργα ΑΠΕ (μικρά, μεσαία, μεγάλα ή στρατηγικά) έχουν αθροιστεί περίπου 75 GW, που βρίσκονται σε κάποιο στάδιο αδειοδότησης. Επίσης, στον τελευταίο κύκλο υποβολής αιτήσεων για βεβαίωση παραγωγού στη ΡΑΕ, υποβλήθηκαν σχεδόν 2.000 αιτήσεις για νέα έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος άνω των 45 GW, όταν οι στόχοι του του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπουν μόλις 9 GW έως το 2030. 

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι οι επιδοτήσεις και τα δάνεια, που έχουν προϋπολογιστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να στηρίξουν την ενεργειακή  μετάβαση της Ελλάδας, φτάνουν τα 22 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας –υπογράμμισε ο ίδιος– πρόκειται για ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ, με τα 11 δισ. ευρώ να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και να αφορούν την περίοδο έως το 2026.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή