Σκληραίνει το παιχνίδι για τον έλεγχο της «Ελλάκτωρ»

Σκληραίνει το παιχνίδι για τον έλεγχο της «Ελλάκτωρ»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ισχυροποίηση της θέσης τους στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ελλάκτωρ» αναμένεται να προχωρήσουν οι κ. Γ. Καϋμενάκης και Δ. Μπάκος μέσω του «οχήματός» τους, Invesco. Οι δύο εφοπλιστές και συνέταιροι θα ασκήσουν άμεσα το δικαίωμα προαίρεσης που διατηρούσαν για την απόκτηση ποσοστού 18,3% των μετοχών της Pemanoaro, πιθανώς ακόμα και σήμερα. Πρόκειται για 39,28 εκατ. μετοχές, με τη συμφωνηθείσα τιμή κτήσης να διαμορφώνεται σε 1,3 ευρώ/μετοχή, ήτοι συνολικά 50 εκατ. ευρώ. Μαζί με το υπόλοιπο 5% ή 10,7 εκατ. μετοχές που είχαν αποκτήσει πριν από λίγες εβδομάδες (πάλι με πωλήτρια την Pemanoaro), οι δύο εφοπλιστές αναμένεται να αποκτήσουν τον έλεγχο του 23,3% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ», έχοντας επενδύσει συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ. 

Μήνυμα προς Reggeborgh

Παράλληλα, το γεγονός ότι η Invesco προχωράει τώρα στην άσκηση του σχετικού δικαιώματος αποτελεί κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους υπόλοιπους μετόχους και ασφαλώς και προς τη Reggeborgh Invest, που αποτελεί τον έτερο διεκδικητή του κατασκευαστικού ομίλου. Με την ημερομηνία της γενικής συνέλευσης να έχει μετατεθεί για τις 27 Ιανουαρίου, η επιλογή της Invesco έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς επιλέγει να τοποθετηθεί τώρα στο μετοχικό κεφάλαιο και όχι να αναβάλει για μετά τη συνέλευση την καταληκτική ημερομηνία άσκησης του σχετικού δικαιώματος. Θα μπορούσε π.χ. να μην ασκηθεί ποτέ το σχετικό δικαίωμα, σε περίπτωση που εντέλει επικρατήσει η πρόταση που έχει καταθέσει το ολλανδικό επενδυτικό fund. Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει τώρα είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη προθέσεων.

Ασφαλώς είναι προφανές ότι το τίμημα του 1,3 ευρώ/μετοχή συνιστά και μια επενδυτική ευκαιρία για την Invesco, εφόσον τελικά, όπως αναμένεται, γίνει κάτοχος των 50 εκατ. μετοχών. Με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής, η οποία έκλεισε χθες στο 1,55 ευρώ, το εφοπλιστικό δίδυμο θα μπορούσε να εξασφαλίσει κέρδη της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ αν επέλεγε να πωλήσει τις μετοχές του π.χ. αύριο, με δεδομένο ότι η αξία τους διαμορφώνεται σε 77 εκατ. ευρώ, από 65 εκατ. ευρώ που είναι η αξία κτήσης τους. 

Η κρίσιμη συνέλευση

Υπενθυμίζεται ότι στη γενική συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου θα κριθεί το αν θα διατηρηθεί το υφιστάμενο διοικητικό σχήμα, που τελεί υπό τη στήριξη της Invesco, ή αν θα καθαιρεθεί και θα τοποθετηθεί νέο διοικητικό συμβούλιο, με βάση την πρόταση της Reggeborgh και δύο ακόμα μετόχων. Παράλληλα, ανάλογα με το ποια πλευρά θα επικρατήσει θα κριθεί και το αν θα πραγματοποιηθεί άμεσα και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» κατά 50 εκατ. ευρώ (με παράλληλη κεφαλαιοποίηση ζημιών ύψους της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου). Την πρόταση αυτή έχει καταθέσει το νυν διοικητικό συμβούλιο υπό τον κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση. Στον αντίποδα, η πλευρά των Ολλανδών θεωρεί ότι θα πρέπει να προηγηθεί διαχειριστικός έλεγχος των δύο προηγούμενων χρήσεων προκειμένου να διαπιστωθούν οι ανάγκες της εταιρείας, καθώς ενδέχεται αυτές να είναι μεγαλύτερες των 50 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο βασικότερος λόγος για την αύξηση κεφαλαίου είναι η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της θυγατρικής «Ακτωρ». Ως εκ τούτου, ποσό 40 εκατ. ευρώ θα διοχετευτεί προς την «Ακτωρ». Παράλληλα, βέβαια, η αύξηση κεφαλαίου θα ανοίξει τον δρόμο και για την έγκριση νέου δανεισμού από τις πιστώτριες τράπεζες, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα στον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή