«Φούσκα» στα ψηφιακά νομίσματα βλέπουν οι βρετανικές αρχές

«Φούσκα» στα ψηφιακά νομίσματα βλέπουν οι βρετανικές αρχές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι επενδύουν σε κρυπτονομίσματα κινδυνεύουν να χάσουν όλα τα χρήματά τους, προειδοποιεί η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA). Συν τοις άλλοις, προσθέτει ότι τα επενδυτικά προϊόντα εκείνα τα οποία συνδέονται με τα ψηφιακά νομίσματα «ενέχουν πολύ σοβαρούς κινδύνους». Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ενημερωτικού δικτύου του CNBC, η FCA αναφέρει ότι «γνωρίζει πως ορισμένες εταιρείες προσφέρουν επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία σχετιζόμενα με ψηφιακά νομίσματα ή δανεισμό ή επενδύσεις που συνδέονται με τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία και υπόσχονται παχυλές αποδόσεις». Οπότε, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας εκείνους που κυνηγούν τα γρήγορα κέρδη, ότι «όσοι επενδύουν σε αυτούς τους τύπους προϊόντων, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους».

Η πρωτοβουλία της Αρχής Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς υλοποιείται εν μέσω πολύ ακραίων διακυμάνσεων στην αγορά των κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα κατέγραψαν μεγάλες απώλειες τη Δευτέρα και εξανεμίστηκαν περίπου 170 δισ. δολάρια από τη συνολική αξία όλων τους. Ωστόσο, ας μη λησμονούμε πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, το bitcoin εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας τις 41.973 δολάρια. Οι επενδυτές βλέπουν όλο και περισσότερο τα κρυπτονομίσματα ως ένα είδος σύγχρονου μέσου αντιστάθμισης του πληθωρισμού, όπως είναι ο χρυσός εν μέσω μιας περιόδου με πρωτοφανή και μακράς διαρκείας προγράμματα στήριξης των οικονομιών από  τις κυβερνήσεις. 

Εντούτοις, η απότομη  άνοδος του bitcoin οδήγησε ορισμένους σχολιαστές να προειδοποιήσουν ότι θα μπορούσε να σηματοδοτεί και μία «φούσκα», η οποία πολύ σύντομα πιθανώς θα διαλυθεί με πάταγο. Αλλωστε, το μεγαλύτερο στην κατηγορία των ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως, μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει σημειώσει άνοδο που προσεγγίζει το 300%. Κατά τους αναλυτές της αμερικανικής τραπέζης Bank of America, πρόκειται για τη μεγαλύτερη »φούσκα». Η FCA αναφέρθηκε με σκληρό τρόπο στα ψηφιακά νομίσματα πρόσφατα, απαγορεύοντας την πώληση παραγώγων τους σε επενδυτές λιανικής. 

«Σε όλες τις υψηλού ρίσκου επενδύσεις με στόχο τα μεγάλα κέρδη, οι  καταναλωτές πρέπει να βεβαιωθούν ότι καταλαβαίνουν σε τι ακριβώς επενδύουν, τους κινδύνους που απορρέουν, και την ενδεχόμενη προστασία, η οποία τους παρέχεται βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου», πρόσθεσε, η FCA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή