Λαγκάρντ: Ισχυρό rebound, εφόσον υπάρξει άρση των lockdowns έως τον Μάρτιο

Λαγκάρντ: Ισχυρό rebound, εφόσον υπάρξει άρση των lockdowns έως τον Μάρτιο

H EKT προβλέπει ανάπτυξη 3,9% το 2021

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρση των περιοριστικών μέτρων έως τα τέλη Μαρτίου και την ομαλή διανομή των εμβολίων έθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ ως βασικές προϋποθέσεις για ένα ισχυρό rebound της ευρωπαϊκής οικονομίας εντός του 2021.

«Οι τελευταίες μας προβλέψεις είναι ακόμη ξεκάθαρα εφαρμόσιμες, καθώς βασίζονται στην άρση των lockdowns μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συνέδριο του Reuters.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 3,9% για την Ευρωζώνη το 2021, επικαλούμενη την σταδιακή επαναφορά στην ομαλότητα.

Όμως, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του νέου έτους, καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα, οι προσδοκίες για επιστροφή στην κανονικότητα έχει υπομονομευτεί κι από τον αργό ρυθμό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

«Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί είναι αν μετά το τέλος του Μαρτίου τα κράτη – μέλη εξακολουθούν να διαθέτουν περιοριστικά μέτρα κι αν, για παράδειγμα, τα προγράμματα εμβολιασμού έχουν επιβραδυνθεί» πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Πάντως, ολοένα και περισσότεροι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι έχουν ήδη σπεύσει να περιορίσουν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά, η Bank of America εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,9% αντί 3,9% της αρχικής πρόβλεψης.

Προκειμένου να στηριχθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη, η ΕΚΤ έχει ήδη επεκτείνει το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης έως το 2022, με το κόστος δανεισμού των χωρών να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Λαγκάρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης του προγράμματος, εφόσον κριθεί αναγκαίο, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ότι η ΕΚΤ θα κάνει χρήση και του 1,85 τρισ. ευρώ, το οποίο προβλέπεται για τις αγορές κρατικών ομολόγων.

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή