Άνοιγμα εμπορικών δραστηριοτήτων βήμα-βήμα και με επιφυλάξεις
Νίκος Σύψας

Άνοιγμα εμπορικών δραστηριοτήτων βήμα-βήμα και με επιφυλάξεις

3' 10" χρόνος ανάγνωσης

«Άνοιγμα καταστημάτων με επιφυλάξεις», θα είναι η εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων προς την κυβέρνηση, όπως προϊδέασε με δηλώσεις του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα ανοίξουν όλα ταυτόχρονα, αλλά με τη λογική «ένα βήμα τη φορά, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που έχουμε το επιτρέπουν».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αφού τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε για πάντα κλειστοί», ανέφερε ότι το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων «θα φέρει επιδημιολογική επιδείνωση» και πως το μέτρο για τη λήψη αποφάσεων είναι η αντοχή του συστήματος υγείας με βασικό γνώμονα την κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ.  Όπως είπε, τώρα βρισκόμαστε στο οριακά ανεκτό επίπεδο του 60% κάλυψης, «αν φτάσουμε στο 80% η επιτροπή θα παρέμβει, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα».

Γνωστοποίησε ότι «οι κόκκινες περιοχές θα μείνουν εκτός», καθώς «δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα του πληθυσμού, παρά μόνο για τα σχολεία κι αυτό για ευνόητους λόγους».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «παίρνουμε ρίσκο ό,τι κι αν κάνουμε», και πως «κάθε απόφαση μπορεί να αλλάξει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα». Το ρίσκο, εκτίμησε ο κ. Σύψας, «είναι ο πολίτης που θα κινηθεί να πάει προς το κατάστημα», υπογραμμίζοντας ότι «κινητικότητα σημαίνει διασπορά, αυτό είναι το πρόβλημα».

Ο καθηγητής έκανε γνωστό ότι η επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά κάθε εβδομάδα και την Παρασκευή θα κάνει εισήγηση στην κυβέρνηση, ενώ εάν προκύψει η ανάγκη «συνεδριάζουμε εκτάκτως».

Ερωτηθείς για το εάν επίκειται απόφαση για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την άλλη εβδομάδα, έκανε λόγο για σχέδια επί χάρτου, καθώς «η επιδημία μας αιφνιδιάζει». Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η επίδραση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται από την κινητικότητα έξω από τα αυτά. Όλα είναι αλληλένδετα».

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Επιδημιολόγων για το άνοιγμα της αγοράς αναμένεται να οριστικοποιηθούν την Παρασκευή.

Άνοιγμα εμπορικών δραστηριοτήτων βήμα-βήμα και με επιφυλάξεις-1

Άδωνις Γεωργιάδης

«Ο πρωθυπουργός έθεσε δημοσίως την πρόθεση της κυβερνήσεως. Θα πρέπει να τεκμηριωθεί με στοιχεία στην Επιτροπή, ώστε να πειστούν οι ειδικοί και να πάρουμε το “πράσινο φως”. Ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουμε ετοιμάσει με μεγάλη επιμέλεια τους κανόνες και το σύστημα ώστε με υγειονομική ασφάλεια να δώσουμε “ανάσα” στην αγορά», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90.1.

«Έχουμε συστήσει ομάδα εργασίας και παρακολουθούμε κάθε χώρα της Ευρώπης, πότε άνοιξαν τις αγορές τους, με τι κανόνες και τι επίπτωση είχε αυτό στην εξέλιξη της πανδημίας στη δική τους χώρα» ανέφερε και προσέθεσε: «Έχουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο ευκρινή εικόνα, του πώς και με ποιον τρόπο οι αποφάσεις επηρεάζουν. Έχουμε το σχέδιο, έχουμε βρει τους κανόνες, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και θα πάμε με ασφάλεια εκεί που πρέπει. Δεν θα έχουμε το 100% της λειτουργίας της αγοράς προφανώς, αλλά δεν θα έχουμε και το 100% του κλεισίματος».

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του στον Real fm, τόνισε πως υπάρχει πιθανότητα –χωρίς να είναι σίγουρο- να λειτουργήσουν τα καταστήματα και με ραντεβού.

«Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε κατ’ ουσίαν τα μέτρα και τους κανόνες που προτείνουμε στην επιτροπή, προκειμένου η επιτροπή να λάβει την απόφασή της, καθότι έχει το μοντέλο. Στο μοντέλο αυτό βάζει την κινητικότητα που δημιουργεί το καθετί. Έχουμε λοιπόν οριστικοποιήσει ότι την Παρασκευή η επιτροπή θα αποφασίσει, αφού λάβει υπόψη όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτά που έχουμε προτείνει εμείς ως πιθανή έναρξη της αγοράς, που είναι το click away, όπως αναφέρθηκε και χθες ο πρωθυπουργός», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης. Διαβάστε Αναλυτικά

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός

Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε χθες «παράθυρο» πως από την επόμενη Δευτέρα μπορεί να απελευθερωθεί ο κλάδος του λιανεμπορίου, είτε με τη μορφή του click away είτε με τη μορφή του click inside. 

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αναφέρθηκε ο γγ Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αποκαλύπτοντας πως τα περισσότερα καταστήματα θα ανοίξουν με click away