Μικρά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Μικρά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάρις στο ότι το ηθικό των επενδυτών αναπτερώθηκε με αφορμή την προσέγγιση του γαλλικού ομίλου σούπερ μάρκετ Carrefour από την καναδική αλυσίδα λιανεμπορίου Couche-Tard. Επίσης, θετικά λειτούργησε για το κλίμα στις συναλλαγές στη Γηραιά Ηπειρο και το ότι ο ισπανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Telefonica αποφάσισε, αντί 7,7 δισ. ευρώ, να πωλήσει τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας του που διαθέτει σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική στην αμερικανική εταιρεία American Towers, η οποία διαχειρίζεται υποδομές τηλεπικοινωνιών.

Η τιμή μετοχής της πρώτης στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης εκτινάχθηκε κατά 9,7%, ενώ της Carrefour στο Παρίσι κατά 13,4%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά της από τον Αύγουστο του 2019. Σημειωτέον πως η κίνηση της καναδικής Couche-Tard θεωρήθηκε απροσδόκητη και συνίσταται σε προσφορά 16,2 δισ. ευρώ για να αποκτήσει τα γαλλικά σούπερ μάρκετ. 

Παρά την έντονη κινητικότητα, όμως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο μόλις 0,11%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε πτώση 0,13%, ενώ με κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι δείκτες και συγκεκριμένα με 0,11% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με 0,21% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,43% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,18% ο IBEX στη Μαδρίτη. 

Oι κλάδοι με τις σοβαρότερες απώλειες χθες ήταν οι τράπεζες, ο τουρισμός και η αυτοκινητοβιομηχανία λόγω παρατεταμένης καραντίνας στην Ευρώπη, που θα βλάψει την ανάκαμψη, όπως φοβούνται οι επενδυτές.

Χθες αργά το βράδυ και πριν από το κλείσιμο της αγοράς, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν άνοδο κατά 0,24% και 0,48% αντιστοίχως. Βασικός παράγοντας της ευνοϊκής διάθεσης των συναλλασσομένων ήταν ότι η αμερικανική οικονομία θα εξακολουθήσει να ευεργετείται από τα μέτρα στήριξης της Ουάσιγκτον. 

Τον τόνο έδωσαν οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq λίγο πριν από το κλείσιμο ενισχυόταν κατά 0,74%. Η επιλογή νέου επικεφαλής στην Intel ώθησε την τιμή της μετοχής της έως και 13% υψηλότερα. Το ευρώ εμφάνισε εξασθένηση 0,31% ως προς το δολάριο και διαμορφώθηκε στο 1,2169 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή