Ανοδος 0,69% στο Χρηματιστήριο μετά το τριήμερο πτωτικό σερί

Ανοδος 0,69% στο Χρηματιστήριο μετά το τριήμερο πτωτικό σερί

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρά βήματα «έσπασε» το Χρηματιστήριο Αθηνών το τριήμερο πτωτικό σερί, επιστρέφοντας πάνω από τις 800 μονάδες, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να διατηρείται ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα μην επιτρέποντας προς το παρόν μια ισχυρή ανοδική κίνηση στην αγορά. Το θετικό είναι πως οι τραπεζικές μετοχές και η πλειονότητα των blue chips είδαν αγοραστικές κινήσεις, ενώ υποστηρικτικά λειτούργησε και το θετικό –έστω και ήπια– κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τη διατήρηση των ανησυχιών των επενδυτών γύρω από την επιδημιολογική εικόνα στις χώρες της Ευρώπης. Οι αγορές εστιάζουν αυτή τη στιγμή στην πρόοδο στους εμβολιασμούς και στη διάρκεια των παρατεταμένων lockdowns που έχουν αναγκαστικά επιβληθεί στις οικονομίες, καθυστερώντας το ριμπάουντ της οικονομίας μέχρι τις αρχές της άνοιξης.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,69% στις 802,19 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 794,97 μονάδων (-0,22%) και των 806,73 μονάδων (+1,26%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,67 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά  0,64%, στις 1.911,91 μονάδες, ενώ κέρδη της τάξης του 0,12% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κλείνοντας στις 1.103,53 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ (+6,43%), Τιτάν (+1,92%) και Μυτιληναίος (+1,88%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Jumbo 9-2,76%) και Fourlis (-1,26%).  
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,63% στις 485,71 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,26%, την Eurobank στο +0,62%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,33% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +5,85%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Merit Securities, πάντως, η βραχυπρόθεσμη τάση στον τραπεζικό δείκτη έχει γυρίσει πτωτική (κινούμενος μέσος όρος 20 ημερών στις 491 μονάδες). Παράλληλα, τα σημεία στήριξης για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 780 και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης αποτελούν οι 800 και 810 μονάδες.

Με τη διόρθωση που προηγήθηκε να κρίνεται λογική και τη χθεσινή άνοδο καλοδεχούμενη, οι εγχώριοι αναλυτές επιλέγουν να επικεντρωθούν στη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που παρουσιάζει η αγορά τις τελευταίες ημέρες, σημάδι όπως επισημαίνουν επιφυλακτικότητας. Οι αυξανόμενες αβεβαιότητες τόσο σε σχέση με τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης όσο κι εκείνες που αφορούν τα δρώμενα στις ΗΠΑ προκαλούν αμηχανία στους επενδυτές και επαναφέρουν την απροθυμία ανάληψης επενδυτικών κινδύνου, όπως σημειώνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Ως αποτέλεσμα, τονίζει, η συναλλακτική υποτονικότητα επανέρχεται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Εν μέσω πιθανού νέου κύματος έξαρσης της πανδημίας και με τη διαδικασία του εμβολιασμού να βρίσκεται ακόμη στην αρχή, ο ανοδικός βηματισμός της αγοράς μπαίνει σε προσωρινή καραντίνα, όπως σημειώνει από την πλευρά της η Depolas Investment Services, μετά και τη σχετικά άτονη χθεσινή άνοδο. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται στην περιοχή των 780-770 μονάδων, ενώ μεγαλύτερη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη ενδέχεται να ανακοπεί στη ζώνη των 750 μονάδων. «Συνολικά, παραμένουμε θετικοί για την αγορά», επισημαίνει πάντως η χρηματιστηριακή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή