Ανάπτυξη ύψους 3% στην Ελλάδα το 2021 προβλέπει η HSBC

Ανάπτυξη ύψους 3% στην Ελλάδα το 2021 προβλέπει η HSBC

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δρόμος της Ευρώπης προς την οικονομική ανάκαμψη το 2021 και η έξοδος από την πανδημία δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία, ενώ δύσκολη θα είναι και η έξοδος από τα ισχυρά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, σημειώνει η HSBC, επισημαίνοντας πως η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αντιμέτωπη πλέον με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας COVID, καθώς και τις σημαντικές προκλήσεις που φέρνει η νέα πραγματικότητα του Brexit και της εκτόξευσης των δεικτών χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο προχωρά σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της για την πορεία των οικονομιών της περιοχής το 2021, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, ωστόσο εκτιμά πως το 2022 θα είναι ένα πολύ ισχυρό έτος για την ελληνική οικονομία, η οποία θα σημειώσει την υψηλότερη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αλλά και στην Ευρώπη συνολικά.

Πιο αναλυτικά, η βρετανική τράπεζα εκτιμά πως η ύφεση της Ελλάδας το 2020 θα διαμορφωθεί στο 9,7% από 8,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο, ενώ προβλέπει πως λόγω και της παράτασης του lockdown στις αρχές του έτους, η ανάπτυξη το 2021 θα είναι πολύ πιο αργή και θα κινηθεί στο 3% από 5% πριν. Η Ευρωζώνη από ύφεση 7,2% το 2020, φέτος θα τρέξει με ρυθμούς της τάξεως του 4,3% από 5,7% που προέβλεπε το περασμένο φθινόπωρο, με την ισχυρότερη ανάπτυξη να σημειώνει η Γαλλία στο 5,7%.

Σε ό,τι αφορά το 2022, ωστόσο, η Ελλάδα, κατά τη βρετανική τράπεζα, θα ξεχωρίσει, καταγράφοντας πολύ ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους ισχυρότερους στην περιοχή. 

Οπως προβλέπει, το ελληνικό ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμούς της τάξεως του 5,5% από 4,1% που εκτιμούσε πριν, με τις εισροές των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δίνουν σημαντική ώθηση. Συγκριτικά, η ανάπτυξη στο σύνολο της Ευρωζώνης θα κινηθεί το επόμενο έτος στο 3,1%, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να σημειώνουν τα ισχυρότερα μετά την Ελλάδα επίπεδα, στο 5,3% και 4,1%. Σημαντικό ριμπάουντ φέτος αναμένει η βρετανική τράπεζα, πάντως, στο μέτωπο των καταναλωτικών δαπανών στην Ελλάδα. Μετά το ισχυρό χτύπημα του 2020 με πτώση 3,3%, το 2021 θα τρέξουν με ρυθμούς της τάξεως του 3,2%. 

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί έως και το 2022, και θα κινηθεί από το 10,5% το 2020 σε 7,5% και 4,8% αντιστοίχως το 2021-2022. Τέλος, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, η HSBC εκτιμά πως θα κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 200% του ΑΕΠ το διάστημα 2020-2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή