Επεκτείνονται δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον Ιανουάριο

Επεκτείνονται δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον Ιανουάριο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δύο επιπλέον μήνες αναμένεται να επεκταθούν όλα τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν εντός του Ιανουαρίου. Το μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου μαζί με τις επεκτάσεις των αναστολών συμβάσεων αλλά και του προγράμματος «Συν-Εργασία» που ήδη, με νόμο, επεκτάθηκε έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», εντός των επόμενων ημερών θα κλειδώσει και η επέκταση για 2 μήνες (400 συν 400 ευρώ) όλων των επιδομάτων που λήγουν εντός Ιανουαρίου. Το νέο μέτρο εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 30.000 δικαιούχους-ανέργους, των οποίων η 12μηνη επιδότηση έληγε κανονικά έως 31/12. Εφόσον αποφασιστεί, οι άνεργοι θα λάβουν επίδομα για δύο επιπλέον μήνες. Αυτό άλλωστε συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας και αφορά τόσο τους τακτικούς όσο και τους μακροχρόνια επιδοτούμενους ανέργους, όπως και τους αυτοαπασχολούμενους-επαγγελματίες που λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας. 

Ηδη, εντός του Ιανουαρίου πληρώνεται ο πρώτος επιπλέον μήνας σε ανέργους των οποίων το δικαίωμα επιδότησης έληξε τον Δεκέμβριο. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 400 ευρώ. Επίσης, καταβάλλεται και ο δεύτερος μήνας επιδότησης (επιπλέον 400 ευρώ) σε ανέργους το δικαίωμα επιδότησης των οποίων έληξε τον Νοέμβριο. Να σημειωθεί ότι οι παρατάσεις πληρώνονται κάθε Παρασκευή. Ετσι, για παράδειγμα κάποιος άνεργος του οποίου η 12μηνη  επιδότηση έληξε στις 15/11, θα λάβει τα 400 ευρώ, αύριο, Παρασκευή 15/1.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ και το πρώτο νέο πρόγραμμα για το 2021, που αφορά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 5.000 ανέργους ηλικίας έως 29 ετών, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης το οποίο πραγματοποίησε ο Οργανισμός σε συνεργασία με την Google. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Το πρόγραμμα είναι 6μηνης διάρκειας και η αμοιβή ανέρχεται σε 558 ευρώ (καθαρά) για 22 ημέρες τον μήνα και 6 ώρες την ημέρα.

Σκοπός του προγράμματος είναι η τοποθέτηση σε εργασία 5.000 εγγεγραμμένων ανέργων που θα έχουν ολοκληρώσει τη δράση κατάρτισης τουλάχιστον 50 ωρών στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing). Με τον τρόπο αυτό θα τους δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σχετική με το αντικείμενο στο οποίο καταρτίστηκαν. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, η συνολική διάρκεια του οποίου θα φτάνει τους έξι μήνες, θα λαμβάνουν αποζημίωση που θα ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ για έξι ώρες ημερησίως και το ανώτερο για 22 ημέρες τον μήνα.

Η δαπάνη προϋπολογισμού 16.500.000 ευρώ θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και διά βίου μάθηση 2014-2020» και το ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα, βέβαια, «τρέχουν» και άλλα 7 προγράμματα που αφορούν την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 38.600 ανέργους, με επιδότηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ, κατά 60% με 100%, όπως το πρόγραμμα «Επιταγών επανένταξης στην αγορά εργασίας» με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών κι ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830 ευρώ, το πρόγραμμα «Απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών» με 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. 

Ανοικτό παραμένει, επίσης, το πρόγραμμα «Απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών» με 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών, το πρόγραμμα «Απασχόλησης πτυχιούχων ανέργων» έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης, διάρκειας 15 μηνών, καθώς και το πρόγραμμα «Απασχόλησης πτυχιούχων ανέργων» 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή