Μειώθηκαν κατά 52% οι πωλήσεις αλκοολούχων στη χονδρική το 2020

Μειώθηκαν κατά 52% οι πωλήσεις αλκοολούχων στη χονδρική το 2020

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τις μισές πωλήσεις τους στο κανάλι της χονδρικής, αυτό που τροφοδοτεί στην ουσία την εστίαση και εν γένει την επιτόπια κατανάλωση, έχασαν το 2020 οι επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα. Η αύξηση των πωλήσεων στο κανάλι του σούπερ μάρκετ, καθώς αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, μερικώς μόνο περιόρισε τις απώλειες. Το γεγονός, πάντως, ότι από την 1η Νοεμβρίου η εστίαση παραμένει κλειστή και είναι άγνωστο το πότε θα ανοίξει επιβαρύνει ακόμη τον κλάδο, με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε πρόσφατη μελέτη του να υπολογίζει τις απώλειες θέσεων εργασίας στις 28.000 μόνο για το 2020.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοίνωσε χθες η Ενωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου αλκοολούχων ποτών υποχώρησαν κατά 32% σε σύγκριση με το 2019.

Στο κανάλι της χονδρικής, που αποτελεί και το κύριο κομμάτι της δραστηριότητας του κλάδου, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 52%, καθώς σχεδόν το μισό 2020 παρέμειναν κλειστά ή λειτουργούσαν με πολλούς περιορισμούς στα άτομα και στο ωράριο τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει, για παράδειγμα, στις βορειοευρωπαϊκές χώρες. Η περαιτέρω πτώση των πωλήσεων συγκρατήθηκε από την αύξηση κατά 2% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 των πωλήσεων στο κανάλι της λιανικής.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ και παρουσιάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου σε συνέντευξη που διοργάνωσαν η ΕνΕΑΠ και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), είχε εκτιμηθεί πως η μείωση των πωλήσεων θα είναι της τάξεως του 38,9% (ελαφρώς υψηλότερη αλλά κοντά σε ό,τι ανακοίνωσε χθες η ΕνΕΑΠ), κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες σε σύγκριση με το 2019 της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές απώλειες φορολογικών εσόδων μόνο για το 2020 υπολογίζονταν σε 381 εκατ. ευρώ. 

«Στην παρούσα, πρωτόγνωρη συγκυρία, μέτρα επιδοματικής προσέγγισης δεν επαρκούν, καθώς είναι πρόσκαιρα, ενώ μόνο ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις με αναπτυξιακή προοπτική, όπως είναι η μείωση της έμμεσης φορολογίας, κρίνονται ικανές όχι μόνο να ανακουφίσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις στηρίζοντας τη βιωσιμότητά τους την επόμενη μέρα, αλλά και να προκαλέσουν ένα θετικό σοκ στην εγχώρια αγορά ενισχύοντας την υγιή και νόμιμη επιχειρηματικότητα και οδηγώντας στη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο. Παράλληλα, μια τέτοια δομική διόρθωση θα μπορούσε να διασφαλίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στην τεράστια αλυσίδα διάθεσης του ποτού καθώς και την προβλεψιμότητα και σταθερότητα των σχετικών δημοσίων εσόδων.

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν κλάδο του οποίου η συνολική επίδραση της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ, με τα εισοδήματα από εργασία να φθάνουν τα 480 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που δημιουργεί ξεπερνούν τις 66.000 εργαζομένους, καθιστώντας τον κλάδο έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες στη χώρα», τονίζει το ΙΟΒΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή