Στην αντεπίθεση η Reggeborgh για την «Ελλάκτωρ»

Στην αντεπίθεση η Reggeborgh για την «Ελλάκτωρ»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνουν οι τόνοι των δύο διεκδικητών του ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ», όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της 27ης Ιανουαρίου, όταν είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση όπου έχει τεθεί ζήτημα αλλαγής ή διατήρησης του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου. 

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, η πλευρά της Reggeborgh Invest πέρασε στην αντεπίθεση, με αφορμή τόσο την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην υπόθεση της «Ελλάκτωρ» όσο και της επικείμενης ενίσχυσης της θέσης των εφοπλιστών κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Το ολλανδικό επενδυτικό fund, που ελέγχει σήμερα άμεσα το 14,3% της «Ελλάκτωρ» κι έχει το δικαίωμα για την απόκτηση επιπλέον 12,55% του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι 26,85% συνολικά, άφηνε να διαρρεύσει χθες ότι, πέραν της δικής του πρότασης για την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου, «δεν υπάρχει κάποια άλλη αξιόπιστη επιλογή. Παρά τα θρυλούμενα, καμία ανακοίνωση δεν έχει γίνει προς το Χρηματιστήριο για πώληση ποσοστού 18% της εταιρείας από την εταιρεία των αδελφών Καλλιτσάντση προς έτερο επενδυτικό σχήμα, σε συνέχεια της δεσμευτικής συμφωνίας που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Ολλανδοί. Σύμφωνα με τις δικές τους πληροφορίες, το ποσοστό που έχει αποκτηθεί από την πλευρά των εφοπλιστών είναι μικρότερο.

Από την άλλη πλευρά, με βάση τα όσα αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν τις κινήσεις των κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου, όχι μόνο έχει ήδη ασκηθεί το δικαίωμα που είχε συμφωνηθεί για την εξαγορά ποσοστού 18,3% της Pemanoaro, αλλά αποκτήθηκε τελικά το σύνολο των μετοχών που είχαν απομείνει στην τελευταία. Συνολικά, πρόκειται για 58 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 20% της «Ελλάκτωρ». Ως εκ τούτου, υπολογίζεται ότι οι δύο εφοπλιστές ελέγχουν πλέον άμεσα το 25,8% της «Ελλάκτωρ», εξαγοράζοντας ουσιαστικά το σύνολο των μετοχών της Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση, που ήταν ενεχυριασμένες στο επενδυτικό fund Farralon. Τα σχετικά πακέτα μετοχών αναμένεται να περάσουν μέσω του Χρηματιστηρίου τις προσεχείς ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εφοπλιστές έχουν παράσχει τη στήριξη στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο, του οποίου ηγείται ο κ. Αν. Καλλιτσάντσης ως διευθύνων σύμβουλος, ακόμα και μετά την πρόσφατη παραίτηση του αδελφού του κ. Δημ. Καλλιτσάντση, οι διαφορές με τον οποίο ήταν αγεφύρωτες. Στον αντίποδα, πηγές που πρόσκεινται στη Reggeborgh διατυπώνουν σειρά ερωτημάτων, όπως για παράδειγμα αν έχει διερευνηθεί αρμοδίως το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης του κ. Δημ. Καλλιτσάντση από τη θέση του αντιπροέδρου, όπου, όπως λέγεται, αφήνει σοβαρές αιχμές κατά της διοίκησης της εταιρείας.

Επίσης, οι Ολλανδοί αναρωτιούνται πώς αξιολογούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρηματιστηριακές κινήσεις όπως η πώληση μετοχών από τον κ. Αν. Καλλιτσάντση μόλις δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση της 10ης Δεκεμβρίου 2020 περί αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ». Οι Ολλανδοί εμφανίζονται επίσης να αντιτίθενται σε κινήσεις όπως η δρομολογούμενη πώληση σημαντικών ακινήτων της REDS, όπως για παράδειγμα έκταση δεκάδων στρεμμάτων στο Βουκουρέστι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή