Επικρίσεις στη Βρετανία για τις οικονομικές ενισχύσεις

Επικρίσεις στη Βρετανία για τις οικονομικές ενισχύσεις

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και πάλι τα μέτρα που υιοθέτησε η Βρετανία για να στηρίξει την οικονομία της εν μέσω πανδημίας, καθώς η κυβέρνηση Τζόνσον δεν έχει ακόμη διευκρινίσει ποια από αυτά πρόκειται να παραταθούν περαιτέρω. Το σχετικό πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης είναι από τα λιγότερο γενναιόδωρα στην Ευρώπη και προ ημερών επικρίθηκε ιδιαίτερα εκείνο των δωρεάν γευμάτων που προσφέρει η κυβέρνηση στα παιδιά τα οποία πηγαίνουν σχολείο. Τα βρετανικά ΜΜΕ έδειξαν, μάλιστα, το περιορισμένο περιεχόμενο των πακέτων αυτών των γευμάτων, με τον Μάρκους Ράσφορντ, ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να το χαρακτηρίζει «απαράδεκτο».

Ιδιαίτερη σημασία έχει, όμως, η επέκταση των επιδομάτων για όλους και κυρίως για όσες φτωχές οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση σε άλλα κοινωνικά προγράμματα. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Joseph Rowntree Foundation, αν διακοπεί το εν λόγω πρόγραμμα,  6,2 εκατ. οικογένειες θα έχουν απώλεια εισοδήματος, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας ακόμα 200.000 παιδιά. Το Ινστιτούτο Legatum υπολογίζει, άλλωστε, πως η πανδημία έχει ήδη οδηγήσει στη φτώχεια περίπου 690.000 κατοίκους της Βρετανίας και επισημαίνει πως χωρίς το εν λόγω πρόγραμμα ο αριθμός αυτός θα ήταν διπλάσιος.

Η Αλέγκρα Στράτον, εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, έχει δηλώσει από την αρχή της εβδομάδας ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σύντομα. «Υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος», δήλωσε σε δημοσιογράφους και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι αυτό για πολλές οικογένειες. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, τόνισε ότι η σχετική απόφαση αφορά «ευθέως» τον προϋπολογισμό. Η προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα και η αντίδρασή της στον οικονομικό  αντίκτυπο της πανδημίας εγκωμιάστηκαν αρχικά, αλλά στη συνέχεια έχει επικριθεί για το ότι περιορίστηκε απλώς σε «πυροσβεστικά» μέτρα.

Το περασμένο έτος, άλλωστε, ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης των μισθών του ιδιωτικού τομέα μόλις την ημέρα που έληγε, ενώ η απαγόρευση κατά των εξώσεων παρατάθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή. 

Το επίμαχο πρόγραμμα των επιδομάτων προς όλους τους πολίτες υπάρχει πολύ πριν από την πανδημία και έχει επικριθεί στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας. Στάθηκε, όμως, καθοριστικό στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, όταν οι αιτήσεις για τα επιδόματα που προσφέρει εκτινάχθηκαν σε επίπεδα υπερδεκαπλάσια ενός μέσου επιπέδου. Μετά τις περικοπές δαπανών που αποφάσισε η κυβέρνηση, όμως, το 2011 όσες οικογένειες επιδοτούνται από αυτό λαμβάνουν κάθε χρόνο περίπου 1.800 ευρώ λιγότερο από όσα θα ελάμβαναν πριν από 10 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή