Στον δρόμο προς το Χ.Α. δύο εταιρείες ακινήτων

Στον δρόμο προς το Χ.Α. δύο εταιρείες ακινήτων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετος των ΑΕΕΑΠ θα μπορούσε να θεωρηθεί το 2021 από χρηματιστηριακής πλευράς. Ο κλάδος των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία αναμένεται να απασχολήσει το επενδυτικό κοινό πολλάκις, καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που γίνεται στα επιτελεία των εταιρειών, θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με την είσοδο τουλάχιστον δύο νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τόσο η Trade Estates του ομίλου Φουρλή όσο και η Noval του ομίλου Βιοχάλκο σχεδιάζουν την ένταξη των μετοχών τους στην κεφαλαιαγορά, ως έχουν άλλωστε υποχρέωση βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Αμφότερες ελέγχουν ιδιαίτερα σημαντικά χαρτοφυλάκια ακινήτων και αναμένεται να απευθυνθούν στους επενδυτές με στόχο και την άντληση κεφαλαίων για τη μελλοντική ανάπτυξή τους. Η Noval αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου σε αξία χαρτοφυλακίου, καθώς ελέγχει περιουσία της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ μετά την προ διμήνου εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας που ελέγχει το εμπορικό κέντρο River West (η Noval ήταν κάτοχος του 54% μέχρι πρότινος).

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται από 42 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 428.000 τ.μ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εμβληματικά ακίνητα που αναπτύχθηκαν στο λεκανοπέδιο τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη και το υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων The Orbit στη Λ. Κηφισίας (Αμπελόκηποι), το οποίο μισθώνεται από την Beat.

Παράλληλα η Noval «τρέχει» αυτή την περίοδο κι ένα ευρύ πρόγραμμα αναπτύξεων υφιστάμενων ακινήτων που έχει στην κατοχή της, όπως για παράδειγμα τις επεκτάσεις των εμπορικών κέντρων River West στον Κηφισό και Mare West στην Κόρινθο. Επίσης, έχει ξεκινήσει και η αδειοδοτική διαδικασία για το έργο δημιουργίας Πάρκου Πολιτισμού και Φιλοξενίας στον Ελαιώνα, πλησίον της Σχολής Καλών Τεχνών και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην οδό Πειραιώς. Πρόκειται για μια επένδυση που θα προσεγγίσει τα 120 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας έκταση 70 στρεμμάτων. Στο εν λόγω ακίνητο προωθείται η κατασκευή ενός πάρκου πρασίνου και αναψυχής, που θα καταλαμβάνει πάνω από το 50% της προς αξιοποίηση έκτασης. Παράλληλα σχεδιάζεται και η ανάπτυξη κτιρίων συνολικής επιφάνειας 40.000-50.000 τ.μ. Εξ αυτών, ένα σημαντικό ποσοστό θα αφορά χώρους πολιτισμού και εκπαίδευσης, καθώς δρομολογείται η δημιουργία μουσείου και ενός ινστιτούτου τεχνολογικής έρευνας. Επίσης, θα αναπτυχθεί ένας πόλος φιλοξενίας με ξενοδοχεία, ένα κτίριο γραφείων και ορισμένα εμπορικά καταστήματα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών του πάρκου.

Την είσοδο των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενδέχεται να δρομολογήσει φέτος και η Trade Estates του ομίλου Φουρλή. Η εταιρεία ειδικεύεται στον τομέα των εμπορικών καταστημάτων, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 190 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τέσσερα ακίνητα που στεγάζουν το δίκτυο των καταστημάτων ΙΚΕΑ, δύο εγκαταστάσεις logistics κι ένα ακόμα εμπορικό ακίνητο στην περιοχή του Ρέντη. Σημειωτέον ότι πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας προστέθηκε το 50% από δύο ακίνητα, σε Ηράκλειο Κρήτης και Πάτρα, τα οποία αναμένεται να στεγάσουν καταστήματα του υπό ανάπτυξη νέου δικτύου των μικρότερων καταστημάτων της αλυσίδας ΙΚΕΑ. Πάντως, με δεδομένο το πλήγμα που έχουν δεχθεί η αγορά των εμπορικών ακινήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι πιθανό οι όποιες αποφάσεις της Trade Estates να μετατεθούν σε μεταγενέστερο χρόνο προκειμένου η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας να τύχει της δέουσας ανταπόκρισης από το επενδυτικό κοινό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή