Επενδύσεις 130 δισ. δολ. σε αμερικανικές startups μέσα στο 2020

Επενδύσεις 130 δισ. δολ. σε αμερικανικές startups μέσα στο 2020

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2020 ξεκίνησε ως μία χρονιά απόγνωσης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι οδήγησε σε μαζικές απολύσεις. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των μηνών που πέρασαν έκτοτε, αποδείχθηκε μία χρονιά-ρεκόρ όσον αφορά τις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Ανεξαρτήτως των κραδασμών που προκλήθηκαν στην οικονομία εξαιτίας της πανδημίας, οι επενδύσεις στη νεοφυή επιχειρηματικότητα στη χώρα ανήλθαν στα πρωτοφανή επίπεδα των 130 δισ. δολ., αν και συνολικά ο αριθμός των χρηματοδοτήσεων ήταν μικρότερος από εκείνον του 2019, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση Money tree της PricewaterhouseCoopers/CB Insights. Ενα επιπλέον στοιχείο της περυσινής χρονιάς ήταν ότι τα καινοτομικά επενδυτικά κεφάλαια κατευθύνθηκαν και σε άλλα αστικά κέντρα και νέους κόμβους στις ΗΠΑ, πέραν της αδιαμφισβήτητης θερμοκοιτίδας νεοφυούς επιχειρηματικότητας του Σαν Φρανσίσκο. Η τεχνολογία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιακή υγεία και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα προσείλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση νεοσύστατων μονάδων στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες διογκώθηκε συνολικά το 2020 σε ποσοστό 14%, εάν συγκριθεί με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της PricewaterhouseCoopers/CB Insight, που επικαλείται το Bloomberg. Στην εν λόγω χρηματοδότηση συμπεριλαμβάνονται και τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα εταιρειών. Κι αυτή η αντίδραση των επενδυτών  παρατηρήθηκε ανεξαρτήτως του ότι ο αριθμός των χρηματοδοτικών γύρων ελαττώθηκε, ειδικά στις περιπτώσεις των νεοφυών εταιρειών πρώτης φάσεως.

Αξιζει να αναφέρουμε πως, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι πιο γενναιόδωρες συμφωνίες ήταν η διάθεση κεφαλαίων 1,9 δισ. δολαρίων στην εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Space Exploration Technologies, καθώς και η χρηματοδότηση με 1,5 δισ. δολ. της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Epic Games. Πρόκειται για δύο χρηματοδοτήσεις αποκαλυπτικές του τρόπου σκέπτεσθαι των καινοτομικών κεφαλαίων και των ιδιωτών επενδυτών, που ήταν πρόθυμοι να διοχετεύσουν υψηλά ποσά σε νεοφυείς εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται στην τελευταία αναπτυξιακή τους φάση. Για να αντιληφθεί κανείς την αλλαγή στο τοπίο, θα πρέπει να σκεφθεί πως μόλις το 2016, οι υψηλές τοποθετήσεις άνω των 100 εκατ. δολαρίων αντιστοιχούσαν μόλις στο ένα τέταρτο των συνολικών, για να φθάσουν πέρυσι στο ήμισυ. Ενας ακόμα παράγοντας, ο οποίος συνέβαλε στη σπουδή για επενδύσεις σε σημαντικές νεοφυείς εταιρείες ήταν το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών, όπως οι SoftBank, Google Ventures και Uber Technologies. Τέλος, ακόμα ένα ρεκόρ του 2020 ήταν πως οι εταιρείες «μονόκεροι», όσες έχουν αποτίμηση ενός δισ. δολ. και άνω, αυξήθηκαν και έφθασαν τις 225 στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή