Ηπιες ανοδικές τάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ηπιες ανοδικές τάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι ελπίδες για νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και οι ειδήσεις για αύξηση των κινεζικών εισαγωγών αναθέρμαναν το επενδυτικό κλίμα χθες στις διεθνείς αγορές. Οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σημείωσαν άνοδο για τρίτη ημέρα διαδοχικά και χάρις στην τόνωση των μετοχών των ομίλων υψηλής τεχνολογίας. Ανάλογη πορεία ακολουθούσαν οι δείκτες και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ενώ τον τόνο έδιναν οι μετοχές των κλάδων της ενέργειας, της βαριάς βιομηχανίας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Αργά χθες το βράδυ πριν από το κλείσιμο της αγοράς, ο Dow Jones είχε άνοδο 0,30% και 0,15% ο S&P 500, συμπληρώνοντας τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη. Στη Γηραιά Ηπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης  STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,72%, ενώ, εξαιρουμένου του Μιλάνου και του δείκτη FTSE MIB, που έκλεισε με πτώση 0,47%, όλοι οι υπόλοιποι εμφάνισαν κέρδη.

Οι πιο κερδισμένοι κλάδοι ήταν η εξόρυξη, η αυτοκινητοβιομηχανία και τα ταξίδια. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,84%, με 0,35% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,33% ο CAC 40 στο Παρίσι και με άνοδο 0,14% ο IBEX στη Μαδρίτη. Το ευρώ σημείωσε πτώση χθες ως προς το δολάριο, της τάξεως του 0,1%, στο 1,2156 δολάριο, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να παρουσιάσει αργά χθες νέα δέσμη μέτρων, τα οποία αποσκοπούν στο να ενεργοποιηθεί δυναμικά η οικονομία, που επλήγη από την πανδημία. Οι προτεινόμενοι πόροι για να υλοποιηθούν τα σχέδιά του ξεπερνούν το 1,5 τρισ. δολάρια. Ο δε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε πως δεν πρόκειται να προβεί σε αύξηση επιτοκίων, εκτός εάν ο πληθωρισμός το θορυβήσει. Παράλληλα, οι εξαγωγές της Κίνας έδειξαν υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Η οικονομία της Γερμανίας για το 2020 εμφάνισε μεν συρρίκνωση αλλά πιο μικρή από την εκτιμώμενη, δηλαδή 5%, χάρις στην πολύ σημαντική στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση της χώρας ως αντιστάθμισμα στις επιπτώσεις της πανδημίας. Εντούτοις, τέλος, οι επενδυτές δεν παύουν να ανησυχούν για τον αντίκτυπο της παρατεταμένης καραντίνας στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας παρά την εφαρμογή των εκτεταμένων εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή