Κάτω από τις 800 μονάδες υποχώρησε το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 800 μονάδες υποχώρησε το Χρηματιστήριο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέκυψε στις πιέσεις των πωλητών το Χρηματιστήριο Αθηνών που εμφανίστηκαν στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται από το +1% στο -1% και τον τραπεζικό από το +2% στο -2%. Ο τζίρος εμφανίστηκε αυξημένος σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες, ενώ η αγορά επέστρεψε και πάλι κάτω από τις 800 μονάδες, ένα επίπεδο το οποίο όπως αποδεικνύεται προκαλεί επιφυλακτικότητα και νευρικότητα στους επενδυτές. Οι εγχώριοι αναλυτές, ωστόσο, εμφανίζονται αισιόδοξοι προς το παρόν, επισημαίνοντας πως τα «κάτω» της αγοράς αποτελούν ευκαιρία νέας εισόδου για τα χαρτοφυλάκια, όμως επισημαίνουν πως για να κινηθεί το Χ.Α. αποφασιστικά υψηλότερα και προς τις 850 μονάδες, θα χρειαστούν ισχυροί νέοι καταλύτες, αλλά και η επιστροφή των τραπεζών σε ανοδική πορεία καθώς ο κλάδος έχει υποαποδώσει σημαντικά της αγοράς με πτώση 8% από τις αρχές του έτους. Εγχωρίως όπως και διεθνώς, η επιτάχυνση του εμβολιασμού, η χαλάρωση των περιορισμών και η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αποτελούν καταλύτες που θα δώσουν νέο «αέρα» στις μετοχές.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά ημέρας με απώλειες 1,02% στις 794,03 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε έως και τις 811,15 μονάδες, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,55 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,97%, στις 1.893,36 μονάδες, ενώ κατά 0,76% και στις 1.095,14 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 1,98% στις 476,10 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,36%, την Eurobank στο -0,79%, την Εθνική Τράπεζα στο -3,53% και την Πειραιώς στο -0,91%. Σημειώνεται πως χθες εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 394,4 εκατ. νέες μετοχές της Πειραιώς, που προέκυψαν λόγω μετατροπής των CoCos.
Η «ηρεμία πριν από την καταιγίδα» συνεχίζεται στις διεθνείς αγορές, παρά τα όσα εξωπραγματικά εξακολουθούν να συμβαίνουν στις ΗΠΑ, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance.

Τα χθεσινά αρνητικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, αλλά και η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν τις αγορές από τα πρόσφατα υψηλά. Οσον αφορά την ελληνική αγορά, η αδυναμία είναι πλέον εμφανής τόσο στις τιμές όσο και στους χαμηλότερους όγκους συναλλαγών, ιδίως αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές. Αν και μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται προς το παρόν, διάφορα τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας, τόσο σε δείκτες όσο και στην πλειονότητα των μετοχών, αυξάνοντας τις πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά. Παρά ταύτα, τυχόν διορθωτική κίνηση θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο πρώτο ανοδικό κύμα, καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου.

Αλλωστε, για σημαντικά περιθώρια ανόδου το 2021 στο Χ.Α. έκανε λόγο και η Eurobank Equities σε σχετική ανάλυσή της. Αν και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι αρκετά αβέβαιες σχετικά με τη διάρκεια των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι η διάθεση των εμβολίων μειώνει τους κινδύνους. Επιπλέον, η πολιτική υποστήριξη διεθνώς, η δημοσιονομική στήριξη στο εσωτερικό και η επικείμενη ροή κεφαλαίων της Ε.Ε. παρέχουν ένα εποικοδομητικό σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές, οι οποίες έχουν πολύ ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης αυτή τη στιγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή