Ισχυρή ανάκαμψη φέτος και το 2022 «βλέπει» η Πειραιώς

Ισχυρή ανάκαμψη φέτος και το 2022 «βλέπει» η Πειραιώς

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκρηκτική» ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται στο β΄ εξάμηνο του 2021, με το ΑΕΠ να «τρέχει» με ρυθμούς της τάξεως του 7% και 5% σε τριμηνιαία βάση το β΄ και το γ΄ τρίμηνο αντιστοίχως, λειτουργώντας ως… ελατήριο και ωθώντας έτσι σε ανάπτυξη της τάξεως του 9,5% το 2022, σύμφωνα με την έκθεση οικονομικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς. Για το σύνολο του 2021, η ανάπτυξη τοποθετείται στο 4,5% από ύφεση 9,5% το 2020.  

Οπως εξηγεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, αντί για «πληγές» («scarring») ή «υστέρηση» («hysteresis») –που είναι μία επιτηδευμένη ορολογία που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι για να πουν ότι ένα συγκεκριμένο γεγονός όπως η πανδημία COVID-19, θα έχει μακροχρόνιο αρνητικό αντίκτυπο– η Ελλάδα εισέρχεται σε καθεστώς «Goldilocks». Ξεκινώντας από εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, με εκτεταμένο πλεονάζον παραγωγικό  δυναμικό και λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πολιτική φορολογικής χαλάρωσης, την υψηλή ρευστότητα, το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και τα πρωτοφανή επίπεδα ευρωπαϊκών πόρων, η Ελλάδα είναι σε θέση όχι μόνο να ανακτήσει τη χαμένη παραγωγή που σχετίζεται με την πανδημία, αλλά και να μεταβεί σε μια υψηλότερη τροχιά οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με τις προβλέψεις μας πριν από την COVID-19.

Από τον Μάρτιο, όπως επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς, όταν και ξέσπασε παγκοσμίως η πανδημία της COVID-19, οι κύριες ανησυχίες της συνδέονταν με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τις οποίες επρόκειτο να επιφέρει η ύφεση στην ελληνική οικονομία. Το σκεπτικό της εκείνη την περίοδο, δεδομένων και των ζητημάτων που έχει κληρονομήσει η Ελλάδα –όπως το υψηλό χρέος και NPLs, η περιορισμένη πιστωτική επέκταση και η σχεδόν μηδενική ικανότητα για δημοσιονομική επέκταση– ήταν ότι η επικείμενη ύφεση θα οδηγούσε σε μόνιμη και ουσιαστική απώλεια παραγωγής.

Από τότε, μία σειρά γεγονότων όπως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, η χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και το πρόγραμμα χρηματοδότησης NextGen EU, όπως και το δεύτερο lockdown το οποίο επιβλήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, οδήγησε την Τράπεζα στην αναθεώρηση της θέσης της.

Τώρα, όπως τονίζει, υπάρχουν στοιχεία για το πρώτο εννεάμηνο του 2020 και έτσι υφίσταται μία πολύ πιο καθαρή εικόνα του οικονομικού αντικτύπου της πανδημίας COVID-19. Εξετάζοντας τα τριμηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ, προχωράει σε αναθεώρηση των προβλέψεών της με μία μετατόπιση στις προσδοκίες ανάκαμψης της οικονομίας κατά ένα τρίμηνο, από το πρώτο τρίμηνο του 2021 στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Επίσης, αξιολογώντας την επίπτωση του πακέτου των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου NextGenEU, πλέον μετατοπίζει τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις προς τα πάνω κατά περίπου 1,5% προς ένα μακροπρόθεσμο μέσον όρο ανάπτυξης γύρω στο 3,5%.

Συνεπώς, η προς τα άνω αναθεώρηση των μακροπρόθεσμων προβλέψεων της Τράπεζας Πειραιώς ξεπερνά όλες τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις. Ως εκ τούτου, οι αρχικοί φόβοι σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας λόγω της ύφεσης  ήταν υπερβολικοί, όπως καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή